Магазин

Руски "свемирски" интернет алтернатива Масковом "Старлинку"

Руске и америчке технолошке компаније још једном су одмериле снаге пре нешто мање од месец дана. Наиме, руски сателити први пут у историји омогућили су интернет конекцију, а пројекат компаније Биро 1440, која стоји иза овог амбициозног пројекта, по мишљењу корисника биће алтернатива Масковом "Старлинку". Да ли Илон има разлога за бригу?
Руски "свемирски" интернет алтернатива Масковом "Старлинку"© Canva / Alexas_Fotos

Технолошка компанија Биро 1440 пре само неколико дана саопштила је занимљиву вест - руски сателити су по први пут у историји омогућили интернет конекцију захваљујући успешом лансирању у орбиту три космичке мисије "Расвет-1" које су самостално израдили унутар компаније. У амбициозан пројекат био је укључен и Роскосмос, а сателитски уређаји су се у орбиту отиснули са космодрома "Источни".

Фокус је на стабилности интернет конекције, брзина преноса података 12мбпс

Руским научницима у овој фази пројекта било је најважније да разрађени систем функционише стабилно и без прекида конекције, а брзина интернета од 12 мегабита у секунди са само 41 милисекундом кашњења била им је "ветар у леђа" и знак да су на добром путу да своју идеју унапреде.

За шта је све довољна брзина од 12 мегабита у секунди? Са овом брзином могуће је коришћење свих друштвених мрежа и интернет претраживача, омогућено је гледање фото и видео садржаја у високој резолуцији и слушање музике, док захтевније операције попут видео позива, играња видео игрица или гледања филмова у 4К реолуцији ипак захтевају већи проток интернета. Наравно, како је пројекат тек у првој фази тестирања, тим који стоји иза њега истиче да је и више него задовољан резултатима, а како су навели корисници интернета, руски пројекат биће алтернатива Масковом "Старлинку".

"Не можемо да мењамо законе физике, али можемо да ревидирамо наше приступе и унесемо најновија достигнућа у радио-електронике и телекомуникација, нове материјале и компоненте, као и ефикасне развојне моделе, тестирања и лансирања свемирских летелица. И све то како би се створила платформа за комерцијално успешну услугу преноса података са глобалном покривеношћу", навели су представници компаније Биро 1440 на свом сајту.

Амбициозан пројекат: експерименти и истраживања теку пуном паром

Лансирање три космичке мисије "Расвет-1" омогућено је уз помоћ и подршку руске државне корпорације Роскосмос која је пројектном тиму Биро 1440 "позајмила" ракете-носаче "Сојуз-2.1б" и космодром "Источни", а због величине пројекта и његове тежине, ни праћење и координација од стране експерата Роскосмоса нису изостали.

Лансирани сателити имали су за циљ спровођење низа орбиталних експеримената и валидацију технолошких података космичког система, а упоредо са тим научници су спровели и истраживање фазирања космичких летелица узимајући у обзир алгоритам орбиталне конструкције.

До 2035. године 900 сателита и брзина од 100мбпс

Како наводе руководиоци пројекта, након завршетка прве фазе тестирања планирана је производња око 900 сателита "Расвет-1" који ће бити лансирани у Земљину орбиту најкасније до 2035. године, а брзина интернет конекције коју ће овакав орбитални систем омогућити достићи ће чак 100 мегабита у секунди. У данашње време, таква брзина задовољиће све савремене потребе, а компанија планира да сателитским интернетом покрије читаву територију Руске Федерације.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner