Свет

"Спејсикс" ограничио употребу сателита у Украјини: Не сме да се користи у борбама

Употреба "Старлинка" за управљање дроновима превазилази границе онога што је договорено са украјинском владом, навела је званичница компаније
"Спејсикс" ограничио употребу сателита у Украјини: Не сме да се користи у борбамаwww.globallookpress.com © © SpaceX

Компанија "Спејсикс" предузима кораке како би спречила украјинску војску да користи њихове сателите "Старлинк" за управљање дроновима у региону током сукоба са Русијом, рекли су челници компаније у власништву Илона Маска новинарима.

"Старлинк" сателитски и интернет сервис, обезбеђен украјинској војсци како би јој олакшао комуникацију у условима оружаног сукоба, никада није требало да буде коришћен као оружје рекла је челница "Спејикса" Гвен Шотвел током конференције за новинаре у Вашингтону.

"Међутим, Украјинци су га ненамерно користили на начине који нису били део ниједног договора", истакла је Шотвел.

Она је објаснила да је према извештајима који су добили, украјинска војска користила "Старлинк" за управљање дроновима. Беспилотне летелице коришћене су за уочавање непријатељских положаја и бацање бомби.

"Постоје кораци које можемо да предузмемо како бисмо онемогућили украјинску војску да то ради. Постоје ствари које смо већ урадили и оне које ћемо тек урадити у вези са тим", рекла је Шотвел, али није прецизирала које је мере предузео "Спејсикс".

Употреба "Старлинка" са дроновима превазилази границе онога што је договорено са украјинском владом, навела је званичница компаније, додајући да је уговор о коришћењу сателита подразумевао да се они користе у хуманитарне сврхе.

"Знамо да их војска користи за издавање команди, и то је у реду. Али наша намера никада није била да се они користе у борбене сврхе", рекла је Шотвел.

"Старлинк" сателитски систем у Украјини крајем прошле године имао је прекиде у раду, али компанија није објаснила због чега се то догодило.

На питање да ли је то имало везе са мерама које је компанија предузела да онемогући употребу сателита у војне срвхе Шотвел је одговорила: "Не желим да одговорим јер нисам сигурна да знам одговор".

"Спејсикс" је донирао Украјини своје терминале који су повезани са око 4.000 њихових сателита у ниској орбити Земље, а одређени број терминала платиле су западне владе, међу којима Сједињене Америчке Државе и Француска.

image