Свет

Саветник председника Јужне Африке: Нашим грађанима жао што Путин неће доћи на самит БРИКС-а

"Ми смо ту где јесмо у Јужној Африци због Русије, не због Америке, не због Британије. Русија је жртвовала све да бисмо били где смо данас", рекао је саветник председника ЈАР Џозеф Пу на маргинама самита Русија-Африка у Санкт Петербургу
Саветник председника Јужне Африке: Нашим грађанима жао што Путин неће доћи на самит БРИКС-аwww.globallookpress.com © President Of Russia Office

Велики број људи у Јужној Африци ЈАР жали што руски председник Владимир Путин неће доћи у Јоханесбург на самит БРИКС-а у августу, рекао је саветник јужноафричког председника Џозеф Пу на маргинама самита Русија-Африка у Санкт Петербургу.

"Ми смо ту где јесмо у Јужној Африци због Русије, не због Америке, не због Британије. Русија је жртвовала све да бисмо били где смо данас", истакао је Пу за ТАСС.

Јоханесбург ће у августу бити домаћин самита БРИКС-а који чине Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка. Путин ће учествовати путем видео конференцијске везе, док ће Русију на самиту представљати министар спољних послова Сергеј Лавров.

Подсетимо, Роланд Лумумба, директор Фондације Патриса Емери Лумумбе рекао је за РТ Франс да, упркос напорима западних медија да их убеде у супротно, афричке нације поштују и саосећају са Русијом, јер је Совјетски Савез помогао многим земљама тог континента да се ослободе колонијализма.

"Упркос пропаганди која се води у Африци против Руса, приметно је да она не утиче на људе како је замишљено", рекао је Роланд Лумумба.

Лумумбин отац, Патрис Лумумба, био је први премијер Демократске Републике Конго током бурна три месеца 1960. године. Усред претњи сепаратиста које је подржавала Белгија, премијер младе државе се обратио САД и УН за помоћ, да би био одбијен.

СССР је, међутим, снабдео Лумумбину владу оружјем и војним саветницима, а када је Лумумба свргнут и ухапшен у државном удару, Совјети су позивали УН да издејствује његово ослобађање. Патриса Лумумбу су 1961. године погубиле снаге које је подржавала Белгија.

Патрис Лумумба постао је икона панафриканизма и антиколонијализма, а његов син верује да је његово приближавање СССР-у створило трајну везу између Русије и Конга која траје до данас, као и у другим афричким земљама – попут Мозамбика и Анголе – које је Совјетски Савез подржавао током Хладног рата.

Ролан Лимумба о томе је причао за РТ Франс на маргинама самита у Санк Петербургу, који је одржан упркос притисцима са Запада о којем су говорили и руски и афрички лидер.

Шефови 17 држава ипак су отпутовали на самит Русија-Африка, а још 32 лидера су послала дипломате и званичнике. Самит је закључен усвајањем документа од 74 тачке у којем су наведене кључне области сарадње са Москвом, од трговине и безбедности до нуклеарне енергије и климатских промена.

Поред тога, руски председник Владимир Путин најавио је улагање од 1,2 милијарде рубаља (око 13 милиона долара) у афричке здравствене системе и обећао између 25.000 и 50.000 тона житарица за Буркину Фасо, Зимбабве, Мали, Сомалију, Централноафричку Републику и Еритреју.

image