Русија

Индијски стручњак на самиту Русија-Африка за РТ: Русија је партнер, БРИКС ускоро о новим члановима

Објшњавајући глобални тренд напуштања долара у међународној трговини, Семир Бахтачарија наводи да када је свет био униполаран, долар је био једина валута, сада је мултиполаран и постоји потражња за већим бројем валута

Када је у питању Африка, нема ривалства између Русије и Индије, већ је у питању сарадња. У Индији Русију видимо као комплементарну и партнерску државу, рекао је за РТ Семир Бахтачарија који је на другом самиту и економско-хуманитарном форуму "Русија-Африка" у Санкт Петербургу представљао Међународну фондацију Вивиканда. 

Говорећи о томе што велики број држава жели да се придружи организацији БРИКС, индијски стручњак је истакао да верује да ће се о начину примања нових чланица највероватније разговарати на наредном састанку БРИКС-а у Дурбану.

"Заправо су се 22 државе пријавиле. Са једне стране се осећам врло срећно што се појављује алтернативни светски поредак, који ће, како је кренуло, једног дана можда заменити Уједињене нације, то је веома добар знак. Али са друге стране, када су у питању практичне импликације, БРИКС је оформљен на лабавим везама, Кина, Индија, Јужна Африка и Русија, то је пет различитих континената, и чак кад треба одлучити коју државу ће примити, на пример Кина каже: 'Алжир треба да се придружи', Индија каже: 'Нe, требало би Мароко', Бразил каже: 'Нe, већ Тунис', биће проблема", рекао је Бахтачарија. 

Како наводи, не мисли да ће друге државе одмах моћи да буду примљене.

Објшњавајући глобални тренд напуштања долара у међународној трговини, Бахтачарија наводи да када је свет био униполаран, долар је био једина валута, сада је мултиполаран и постоји потражња за већим бројем валута.

"Проблем је, када посматрамо мултиполарни свет, размишљамо како би можда требало да имамо једну валуту која ће заменити долар. Ја опет мислим да ће бити тешко. Мислим да ћемо развити систем робне размене, у ком ће Индија моћи да купи ствари од Русије и обрнуто без плаћања, тај систем ће бити важан. Индија је развила сличан договор са Саудијском Арабијом. Мислио сам да ћете питати и за БРИКС валуту, о којој се шушка наоколо, али ја мислим да би било тешко одмах је практично применити, биће потребно неко време", оцењује индијски стручњак.

Како закључује, тренутно решење за дедоларизацију, која јесте неопходна, мораће да буде локализовано, билатерално решење. 

image