Свет

Трамп: САД морају да побољшају односе с Русијом

Бивши председник истиче да Руска Федерација има више нуклеарног оружја од Америке, а да ту чињеницу нико не помиње када говори о сукобу у Украјини
Трамп: САД морају да побољшају односе с Русијом© Tanjug/AP Photo/Sue Ogrocki

Добро је лепо се слагати са државом која има највеће залихе нуклеарног оружја на свету, рекао је бивши амерички председник Доналд Трамп, и уз то поновио своје више пута изречене тврдње да би могао да реши сукоб у Украјини за неколико сати.

"Лажне вести мрзе када кажем да добро знам руског председника Владимира Путина. Мрзе кад кажем да сам се слагао с њим. Знате, добро је слагати се", изјавио је Трамп пред својим присталицама на предизборном скупу у Ерију у Пенсилванији.

"Они имају више нуклеарног оружја од нас или отприлике исто; ипак, мало више од нас", рекао је он додајући да ту чињеницу нико не помиње када говори о сукобу у Украјини. 

САД су тренутно у веома глупој, опасној ситуацији, додао је.

Бивши амерички лидер рекао је и да је освојио други мандат, то јест да је остао на председничкој позицији, до рата у Украјини не би ни дошло јер "Русија нас је поштовала, Путин ме је поштовао".

Поновио је и да ће, уколико буде поново изабран, окончати рат у Украјини за 24 сата.

Присталицама је пренео да је био у прилици да застраши руског председника "стварима које не желите да знате".

"Рекао сам: 'Биће стварно лоше'... Он је рекао: 'Ти то не би урадио', а ја сам рекао: 'Да, хоћу'. И није ми веровао, али веровао ми је 10 одсто. То је све што му је требало", прецизирао је Трамп, подсетивши да је исту тактику примењивао и у комуникацији с кинеским председником Си Ђинпингом.

Доналд Трамп води кампању за републиканску номинацију за председничке изборе 2024. године док се његови правни проблеми гомилају. Прошле недеље најављене су нове оптужбе које се односе на наводно погрешно руковање поверљивим документима пошто је напустио функцију. Трамп пак тврди да је жртва "лова на вештице" који против њега спроводе Демократска партија и "дубока држава".

image