Свет

"Блумберг": Суђење века Трампу и Америци

Трамп ће се суочити са чак шест суђења наредне године, што подразумева и грађанске и државне оптужбе у Њујорку и Џорџији
"Блумберг": Суђење века Трампу и Америци© Tanjug/AP Photo/Steven Senne

Сви очекују да ће бивши амерички председник Доналд Трамп ускоро бити оптужен за покушај да преокрене свој изборни пораз 2020. године, чак и сам Трамп, пише "Блумберг".

"Суђење века", написао је Трамп на својој друштвеној мрежи "Трут соушл".

Ако се то догоди, то ће бити друга Трампова оптужница на савезном нивоу, након оптужбе да је погрешно поступао са поверљивим документима након што је напустио Белу кућу 2021. године, односно сумњичи се да је покушао да сакрије документе од владе и да је уз двоје запослених покушао да избрише видео-снимке надзора на свом имању Мар-а-Лаго.

Трамп ће се суочити са чак шест суђења наредне године, што подразумева и грађанске и државне оптужбе у Њујорку и Џорџији.

Пошто велики број републиканаца верује да су оптужнице политички мотивисане, нове оптужбе само оснажују подршку Трампу, пише "Блумберг".

Он је и даље фаворит за номинацију републиканаца за председника земље, што му повећава изгледе да ће поново у трку са Џозефом Бајденом 2024. године.

Бајден није посебно популаран, само 42 одсто Американаца одобрава његову нову кандидатуру, али и око 57 одсто има негативан став о Трампу.

Предвиђање Трампове политичке смрти би било опасно, пише "Блумберг", али до следеће године могуће је да ће се борити за улазак у Белу кућу из савезног затвора.

Тешко је замислити да Американци изаберу осуђеника за председника, пише "Блумберг". Очигледно је да Трампови политички противници на то и рачунају, односно да на тај начин желе да му политички нашкоде и да га зауставе у избору за председника.

image