Свет

Сведочење у Конгресу: Кинеска нуклеарна технологија 6 пута јефтинија, свет треба да купује америчку

Сједињене Државе морају да доминирају у сектору нуклеарне енергије како би задржале предност у односу на све остале, поручује предузетник и саветник Беле куће
Сведочење у Конгресу: Кинеска нуклеарна технологија 6 пута јефтинија, свет треба да купује америчкуGetty © Jeff Topping / Stringer

Саветник Беле куће и Капитола за нано и нове технологије, предавач на МИТ, Харварду, Јејлу, Корнелу и Колумбији, предузетник Џош Вулф рекао је америчком Контресу да САД морају да доминирају у области нуклеарне енергије.

Нуклеарна технологија је од суштинске важности и то не зарад оружја већ због нуклеарних реактора, рекао је Вулф Конгресу.

Сједињене Државе су смањиле број реактора са 104 на 93, то је пад од 10 процената. Кина је са два прешла на 20, па на 55 и на путу су да отворе 150. реактор. Пет процената њихове струје производе нуклеарне електране, а ускоро ће бити 20 одсто, што је слично као и ми, али са много већим бројем људи.

Али то није оно што мене брине. Мене брине што почињу да извозе технологију која не служи за нуклеарно оружје већ за стварање зависности, објаснио је Вулф.

"Постоји идеја да, ако је нешто јефтиније онда је и привлачније. Нуклеарна електрана у Џорџији коштала је 25 милијарди долара, то је 11,5 до 12 милијарди по гигавату. Кина производи нуклеарну енергију за две милијарде по гигавату. То је огромна разлика. Ако сте страна земља, Кина лако може да дође и каже: изградићемо вам електрану, финансираћемо вам је. И онда вас држимо у шаци наредних деценија јер ћете зависити од нашег горива, одржавања, итд", објаснио је Вулф своју логику.

Премотајмо у будућност где су у приобалним земљама Африке, Централне и Јужне Америке близу морске воде, где могу да се баве десалинизацијом, имате водене ресурсе и ратове за воду. Кина већ то ради у Пакистану, упозорио је он.

Морамо да се саберемо и помогнемо предузетницима који се баве напредним технологијама, слободном тржишту у нуклеарном сектору. То је област у којој морамо да доминирамо. Свет треба да купује нашу нуклеарну енергију, а не кинеску, закључио је Вулф.

image