Економија

Русија ратификовала протокол о кредиту Мађарској за изградњу нуклеарне електране

Према споразуму који су потписале две земље, Москва је 2014. године Будимпешти обезбедила државни кредит у износу до 10 милијарди евра за изградњу два нуклеарна блока
Русија ратификовала протокол о кредиту Мађарској за изградњу нуклеарне електранеwww.globallookpress.com © Rosatom/via Globallookpress.com

Руски председник Владимир Путин потписао је закон којим се коригује поступак плаћања кредита Мађарској за изградњу нуклеарне електране Пакс, преносе "РИА Новости".

Како се наводи, према споразуму који су потписале две земље, Москва је 2014. године Будимпешти обезбедила државни кредит у износу до 10 милијарди евра за изградњу два нуклеарна блока. Због санкција које су у фебруару 2022. увеле САД и Европска унија, Русија је престала да прима уплате у доларима и еврима од земаља дужника, укључујући Мађарску. 

Запослени у Министарству финансија одржали су низ консултација са колегама из Будимпеште ради договора о новим условима и процедурама отплате кредита.

Као резултат тога, представници двеју земаља потписали су Протокол број 2, који садржи неколико одредби. Прва је отплата дуга Мађарске нагомиланог од 1. марта 2022. до датума ступања на снагу Протокола. Реч је о плаћању камате на кредит, као и о накнади за некоришћење уговореног износа кредита за период од 2021. до 2022, што укупно износи 900.000 евра. 

Затим, ту су необрачунавање затезне камате на износ горе наведених исплата када су извршене на време и раскид свих одредби уговора у вези са процедуром прихватања уговора о финансирању, уз потврду чињенице прихватања уговора о финансирању у априлу 2017. године.

Мађарска нуклеарна електрана Пакс, која је пуштена у промет осамдесетих година прошлог века, има четири реактора ВВЕР 440 које је саградила Русија, са комбинованим капацитетом око 2.000 мегавата.

Мађарска задовољава половину енергетских потреба преко Пакса и планира да у сарадњи са Русијом повећа капацитете те електране за још два реактора.

Такође, ова електрана више од половине електричне енергије која се троши у Мађарској.

Крајем 2014. Москва и Будимпешта потписале су документе о изградњи нових блокова 5 и 6 са реакторским постројењима у НЕ Пакс по напредном руском пројекту ВВЕР-1200, који испуњава најновије стандарде поузданости и безбедности. 

Саопштено је да ће Русија дати Мађарској државни кредит до десет милијарди евра за пројекат Пакс-2, а укупна цена пројекта износила би 12,5 милијарди евра.

image