Свет

Врана врани очи не вади: Новинар који је оповргавао "Пицагејт" признао поседовање дечје порнографије

Узнемирујући злочини су разоткривени након што је ФБИ извршио рацију у кући награђиваног новинара Џејмса Гордона Мика у Арлингтону у априлу 2022. године
Врана врани очи не вади: Новинар који је оповргавао "Пицагејт" признао поседовање дечје порнографијеGetty © Photo by Joe Raedle/Getty Images

Репортер "Еј-Би-Си њуза" Џејмс Гордон Мик, који се бавио темама националне безбедности и који се, како подсећају медији, раније хвалио како је раскринкао неистинитост "Пицагејта", теорије о елитном ланцу педофила, пред савезним судом у Вирџинји се изјаснио кривим за оптужбе о ширењу и поседовању дечје порнографије и материјала која приказују сексуално злостављање деце.

Како је наведено у саопштењу Министарства правде САД, он се изјаснио кривим за слање и примање фотографија и видео снимака сексуалног злостављања деце млађе од 12 година, укључујући и силовање новорођенчета. 

На његовим уређајима су пронађене и експлицитне поруке са малолетницима у којима им је Мик (53) тражио непримерене активности и фотографије.

Он је такође раније служио као виши саветник за борбу против тероризма и истражитељ у Комитету за унутрашњу безбедност Представничког дома.

Узнемирујући злочини су разоткривени након што је ФБИ извршио рацију у његовој кући у Арлингтону у априлу 2022.

Вести о федералној истрази и оптужбама претходно су изазвале бројне медијске реакције и спекулације да је он можда мета због ствари које је писао као истраживачки новинар. Осим што се трудио да оповргне теорију о ланцу педофила, Мик је говорио и о америчкој умешаности у сукоб у Украјини и повлачењу из Авганистана.

Подсећамо, аферу "Пицагејт", у којој су високи функционери и важне личности из Демократске странке оптужени да су део педофилског ланца, мејнстрим медији су прогласили за теорију завере и лажну вест.

Након што је Викиликс почео да објављује хаковане имејл преписке Џона Подесте, који је 2016. године био задужен за изборну кампању Хилари Клинтон, читаоци су приметили да се у препискама о брзој храни (пасти, пици, хотдоговима...) говори на чудан начин.

Након што је откривено да на даркнету педофили када говоре о својим активностима користе шифре попут "паста" за дечаке и "пица" за девојчице, Подестини мејлови су добили сасвим друго значење, те су осветљени и други необјашњиви сегменти преписке, попут оних у којима Подеста у марту наводи да ће то вече морати да се задовољи пастом која му је остала од Божића. 

Афера и теорија завере "Пицагејт" ширила се друштвеним мрежама током изборног циклуса у САД 2016. године, при чему је добијала невиђене обрте, а кулминирала је пуцњавом у пицерији "Комета Пинг Понг" за коју су поједине присталице теорије сматрале да је центар педофилског ланца. 

image