Свет

Токсични круг око осуђеног педофила: Председник САД, британски принц, милијардери и "филантропи"

Тужба Америчких девичанских острва против банке "Џеј Пи Морган", али и приватне парнице жртава Џефрија Епстина, поново су заинтересовале јавност за милијардера-педофила и његово приватно острво где је злостављао (пре)младе девојке и забављао друштво
Токсични круг око осуђеног педофила: Председник САД, британски принц, милијардери и "филантропи"Getty © Stephanie Keith / Stringer

Џефри Епстин је на Малом Сент Џејмсу, приватном острву где је могао да ради шта је желео, угостио бројне познате личности - певаче, глумце, политичаре... Неки су и сами оптужени за сличне гадости као и милијардер Епстин који је осуђиван за педофилију (у затвору починио самоубиство под сумњивим околностима), док су други успели да се извуку из блата релативно неупрљани.

Чланови краљевске породице и председници

Двојица најозлоглашенијих за које је утврђено да су боравили на острву били су британски принц Ендру и председник САД Бил Клинтон.

За првог је потврђено да је бар једном посетио острво, иако бивши чланови особља тврде да је Ендру био тамо више пута и да је имао сексуалне односе са малолетницама. Сличне оптужбе упућене су и принцу Ендрјуу изван острва, чиме је на крају и уништена његова репутација у краљевској породици.

Епстин је наводно имао 21 број телефона бившег председника Америке Била Клинтона, а њих двојица су виђени на десетине пута заједно између 2002. и 2005.

Клинтон је летео Епстиновим приватним авионом на више локација, укључујући, наравно, и Мали Сент Џејмс. Наводно је Епстин организовао оргије за бившег председника док је био на острву.

Упркос свему, представници Клинтонових негирали су да је бивши председник икада посетио острво. У Епстиновим књигама летова такође нема назнака да је Клинтон био на острву, али је једна од жена која је оптужила Епстина за злостављање, Вирџинија Жуфре, рекла да је видела Клинтона на острву 2002.

Познате личности

Глумци Кевин Спејси и Крис Такер су наводно обилазили пројектне локације у Јужној Африци, Нигерији, Гани, Руанди и Мозамбику за Клинтонову фондацију за борбу против АИДС-а 2002.

Путовали су са Клинтоном и Епстином, користећи његов приватни авион као превозно средство. Верује се да ниједан мушкарац није био на острву, иако је даља истрага приватних живота двојице глумаца довела до тога да Спејси буде оптужен за сексуално злостављање колеге.

Друго име које је било повезано са острвом је комичарка Челси Хендлер иако је она за "Ролинг стоун" одлучно демантовала да је икада била на Малом Сент Џејмсу. "Никада нисам била у његовом авиону, никада се нисам возила са њим или било шта слично, тако да би сви могли да зачепе."

Гејтс контроверза

Један од најбогатијих људи на свету Бил Гејтс такође је био на Малом Сент Џејмсу - постоји тврдња да је посетио острво невероватних 37 пута.

Дневници посета не показују да је Гејтс био присутан, а сам Гејтс је објавио саопштење о својим везама са Епстином, с којим је одржавао контакт и након што је он био осуђен због сексуалног злостављања малолетних девојчица.

"Сусрет са Епстином је била грешка због које дубоко жалим", навео је Гејтс. "Била је то значајна грешка у процени... Увек ћу бити жао због бола који сам нанео Мелинди и нашој породици. Дивим се Мелинди и свему што чини да побољша животе жена и девојака широм света, и захвалан сам на раду који настављамо да радимо заједно у нашој фондацији."

Бил и Мелинда Гејтс развели су се, без званичног објашњења, недуго након што је јавност сазнала за Гејтсове контакте са Џефријем Епстином.

Банкари

Интересовање за Епстина обновљено је након што је суд на Менхетну, по тужби Америчких Девичанских острва и грађанских парница, наложио извршном директору "Џеј Пи Морган Чејса" Џејмију Дајмону да објасни зашто је задржао као клијента осуђеног силоватеља.

Банка демантује да су знали за Епстинове "активности", али су процурили мејлови Дајмона из којих се јасно види да је знао да је његов клијент злостављао девојке на острву, али су га задржали јер им је доводио богате клијенте.

Дајмон се, за сада, није изјашњавао, нити се зна да ли је посећивао Епстина на Малом Сент Џејмсу, али, с обзиром на то да му је Епстин био један од исплативијих клијената, није немогуће.

Истовремено се сазнало да је Џес Стејли, бивши шеф приватног банкарства "Џеј Пи Моргана", а потом и извршни директор "Барклиза" размењивао сексуално сугестивне поруке о младим женама са покојним финансијером, а потом се испоставило да је и да сам починио сексуални напад.

Стејли је признао да је био пријатељ са Епстином, али је негирао да је знао за Епстинове наводне злочине.

image