Свет

"Волстрит џорнал": Алгоритми Инстаграма упућују "заинтересоване" кориснике на педофилске садржаје

Инстаграм повезује педофиле и води их до садржаја за куповину преко система за препоручени садржај, показало је истраживање које је амерички медиј спровео са стручњацима са два универзитета
"Волстрит џорнал": Алгоритми Инстаграма упућују "заинтересоване" кориснике на педофилске садржајеwww.globallookpress.com © © Rafael Henrique

Популарна друштвена мрежа у власништву компаније "Мета", Инстаграм, помаже да се повеже и промовише широка мрежа налога отворено посвећених прибављању садржаја који се односе на сексуалну злоупотребу малолетника, показало је истраживање које је обавио "Волстрит џорнал" заједно са стручњацима са Универзитета Стенфорд и Масачусетс Амхерст.

Педофили већ дуго користе интернет, али за разлику од форума и сервиса за пребацивање садржаја, Инстаграм није само место где се одигравају те активности: његови алгоритми их и промовишу, наводи се у тексту.

"Инстаграм повезује педофиле и води их до садржаја за куповину преко система за препоручени садржај", истиче се у чланку.

Иако су ван видокруга већине на овој друштвеној мрежи, сексуализовани налози су врло отворени у погледу својих интересовања. Истраживање америчког медија урађено са два универзитета је показало да претрага експлицитних хештегова повезује кориснике са налозима који користе те кључне речи да рекламирају малолетнички сексуални материјал који је на продају. На таквим налозима се неретко тврди да их воде сама деца.

Сексуални материјал педофилског садржаја не продаје се отворено, већ преко различитих менија, а неки налози захтевају одређене кораке или радње како би се до њега дошло, истиче се у тексту. Додаје се да су по одређеној цени доступни чак и састанци уживо са децом.  

Подсећа се да је промовисање малолетничког сексуалног садржаја кажњиво по правилима "Мете", као и федералним законима.

У одговору на налазе овог истраживања, из "Мете" су признали да постоји проблем и навели да су одредили унутрашњу групу која ће се бавити тим питањем.

"Експлоатација деце је ужасан злочин. Непрестано истражујемо начине како би се активно одбранили од таквог садржаја", наведено је у одговорима "Волстрит џорналу".

Додали су и да су у последње две године угасили 27 педофилских мрежа, а откако су добили упите америчког медија блокирали су хиљаде хештегова који сексуализују децу и ограничили систем за препоручивање садржаја корисницима који имају везе са сексуалним злостављањем. Раде, како се истиче, и на спречавању да њихови системи препоручују да се могући педофили повезују једни с другима.

"Комапнију 'Мета' би требало да алармира то што су троје универзитетских професора са ограниченим приступом могли да нађу тако огромну мрежу", рекао је начелник Стенфордове Интернет опсерваторије и шеф за безбедност у "Мети" до 2018. године Алекс Стамос.

Тест-налози које су поставили истраживачи преко којих је прегледан само један налог на мрежи одмах су засути са "препоручено за вас" материјалима које се односе на малолетнички сексуални садржај, али налоге који воде до сајтова за куповину таквих садржаја ван мреже.

Хештегови које су користили истраживачи са Стенфорда довели су до 405 продаваца малолетничког сексуалног материјала, а 112 тих налога заједно има 22.000 пратилаца.

Садашњи и бивши запослени у "Мети" процењују да налога који првенствено прате овакве садржаје има стотине хиљада, а можда се ради и о милионима.

Портпарол "Мете" рекао је да компанија активно ради на уклањању таквих налога, као и да их је само у јануару угашено 490.000 због кршења прописа о безбедности деце. Према тврдњама Инстаграма у којима се позивају на сопствене статистике, злоупотреба деце на овој платформи појављује се у једној од 10.000 објава.

Алгоритми интернет компанија проверавају дигитални отисак фотографија и када се на њима нађе недозвољени садржај, какав је дечија порнографија, пријављују га надлежним властима, како то федерални закон прописује. У 2022. години, центар који прикупља ове податке добио је 31,9 милиона извештаја о дечијој порнографији, 47 одсто више него две године раније.

image