Свет

Конгрес отвара истрагу о наводној умешаности Кине у хаковање Стејт департмента

Председавајући комитета Џејмс Комер и шефови два подкомитета затражили су од секретарке за трговину Ђине Раимондо и државног секретара Ентонија Блинкена да о томе обавесте особље Конгреса до 9. августа
Конгрес отвара истрагу о наводној умешаности Кине у хаковање Стејт департментаGetty © Patrick Lux / Stringer

Комитет за надзор Представничког дома Конгреса САД саопштио је данас да отвара истрагу због сумње о умешаности Кине у недавна хаковања система електронске поште америчког трговинског сектора и Стејт департмента.

Председавајући комитета Џејмс Комер и шефови два подкомитета затражили су од секретарке за трговину Ђине Раимондо и државног секретара Ентонија Блинкена да о томе обавесте особље Конгреса до 9. августа, преноси Ројтерс.

''Такође смо забринути да тај напад на федералне агенције, укључујући налог е-поште високог званичника америчке владе као што сте ви, одражава нови ниво вештине и софистицираности кинеских хакера'', наводи се у поруци коју су чланови конгреса послали Ђини Раимондо.

Кинески хакери су од маја тајно приступали налозима е-поште у око 25 организација, укључујући Стејт департмент, америчко министарство трговине и Мајкрософт, наводи Ројтерс, преноси Танјуг.

Саветник Беле куће за националну безбедности Џејк Саливен рекао је тада да су САД "прилично брзо" откриле шта се дешава, и да су успеле да спрече даљи хакерски продор.

Међу хакованим налозима био је и налог Ђине Раимондо.

image
VV inauguration
banner