Свет

Трампов адвокат: Бранећи бившег председника, браним слободу свих Американаца

Џон Лауро, који се недавно придружио Трамповом правном тиму, представљаће га на првом појављивању пред судијом касније данас у Вашингтону
Трампов адвокат: Бранећи бившег председника, браним слободу свих АмериканацаGetty © Alex Wong / Staff

Нови адвокат Доналда Трампа, Џон Лауро назвао је случај, који је против бившег председника саставио специјални тужилац Џек Смит, питањем које се тиче свих Американаца који верују у слободу говора и право да имају своје мишљење.

Трамп би данас требало да се појави пред судом у Вашингтону и ангажовао је Лаура, који је искусан бранилац, да му помогне да одговори на оптужбе Смита да је ширио лажи и оспоравао резултате избора.

"Овај случај са председником Трампом биће тежак јер влада има око 60 адвоката и истражитеља који су сви усклађени", рекао је Лауро за "Волстрит џорнал". "Биће то права битка у судници и очекујемо да ће можда бити позвано преко 100 сведока и да би суђење могло да траје много, много месеци".

Оптужница која је објављена у уторак оптужује Трампа за злочиначки план да остане на власти након пораза на изборима у новембру 2020. Оптужбе укључују заверу ради преваре САД и заверу против права бирача. Прети му законска максимална казна од 20 година затвора ако буде осуђен, али оптужени ретко добијају такве казне.

Кривично суђење бившем председнику значи велики улог како за Лаура, тако и за Министарство правде и земљу која је политички подељена пред председничку кампању у којој је Трамп главни републикански кандидат и противник председника Џозефа Бајдена, наводи "Волстрит џорнал".

Лауро, који је рекао да су његови политички ставови "конзервативни" каже да је случај против Трампа симбол бриге која га мучи годинама: прекомерна криминализација америчког живота.

"Живимо у добу када тужиоци заиста измишљају криминалне теорије које раније нису коришћене, а то има заиста страшне последице по све Американце", рекао је Лауро. "То је моја велика брига и разлог зашто сам се укључио у овај случај".

"Ова одбрана господина Трампа није само за њега, већ и, по мом мишљењу, за све Американце који желе да остваре слободу говора и заузму непопуларне политичке ставове", рекао је Лауро. "Оно што сада видимо у друштву је да вас цензуришу или поништавају или вам кажу да не можете да подигнете глас и говорите шта желите".

Предвиђајући ту одбрану, Смит је у оптужници навео да се Трамп гони због "незаконитих средстава поништавања легитимних гласова и подметања резултата избора", а не због његовог политичког говора.

"Оптужени је имао право, као и сваки Американац, да јавно говори о изборима, па чак и да лажно тврди да је током избора било преваре која је детерминисала исход и да је он победио", наводи се у оптужници.

Лаурове колеге сматрају да је Трамп у добрим рукама будући да његов адвокат важи за бескомпромисног борца.

image