Свет

"Блумберг": Шта ће тужбе против Трампа значити за његову председничку кандидатуру 2024.

Бивши председник не одустаје од трке за нови мандат у Белој кући упркос читавом низу оптужница које Бајденова администрација диже против њега
"Блумберг": Шта ће тужбе против Трампа значити за његову председничку кандидатуру 2024.Getty © Joe Raedle / Staff

Трка бившег председника Доналда Трампа за Белу кућу компликује се низом правних напада, а најновија је оптужница подигнута због покушаја да поништи председничке изборе 2020. које је изгубио.

Трамп је раније оптужен да је у свом поседу задржао поверљива државна документа, као и за фалсификовање пословне документације. Поред тога, порота га је прогласила одговорним за сексуално злостављање једне жене пре више деценија.

Ови и други случајеви могли би да му загорчају живот али, наводи "Блумберг", Трамп није обичан политичар и оптужнице би могле да дају на значају његовим тврдњама да је на мети бирократије "дубоке државе" и администрације председника Џозефа Бајдена, његовог потенцијалног противника на општим изборима 2024.

1. Најновије оптужбе

У тужби подигнутој пред савезним судом у Вашингтону 1. августа, Трамп је оптужен за три злочиначке завере за ометање председничких избора 2020. године. Оптужен је да је покушао да поткопа пребројавање гласова и потврђивање резултата; да је ометао конгресне истраге о нападима на Капитол 6. јануара 2021. док је Конгрес потврђивао резултате избора; и за заверу против права људи да гласају и да се њихови гласови броје. Оптужбе специјалног саветника Џона Л. "Џека" Смита предвиђају казну од чак 20 година затвора. Комитет Представничког дома предвођен демократама који је истраживао нереде на Капитолу препоручио је Министарству правде да оптужи Трампа за побуну. Такви кривични захтеви из Конгреса сами по себи немају никакву правну тежину, а оптужба није део оптужнице.

2. Шта је Трамп рекао о 6. јануару?

Трамп је бранио своје поступке у вези са изборима 2020. понављајући да су били намештени и да је Бајден имао користи од милиона незаконитих гласова. Он тврди да нереди нису његова кривица и да је скуп његових присталица био миран, а да су тадашња председница Представничког дома Ненси Пелоси и друге демократе одговорни за наводне безбедносне пропусте. Трамп је такође сугерисао да би, ако буде поново изабран, помиловао све који су оптужени за овај инцидент у коме је повређено више од 140 полицајаца и нанета милионска штета.

3. Може ли Трамп и даље да се кандидује за председника?

У Уставу САД не постоји ништа што би спречило Трампа да се кандидује или чак преузме дужност док се суочава са оптужбама или служи казну за злочине за које се тренутно терети. Наравно, активно кривично гоњење или затворска казна представљали би практичне и политичке потешкоћа. 14. амандман на Устав, донет након грађанског рата, укључује одредбу да нико не може да има место у Конгресу, нити "било коју функцију, цивилну или војну", ако је „учествовао у побуни". Одређени активисти најавили су да ће судским путем затражити Трампово "канселовање".

4. Ко је специјални саветник Смит?

Смит, бивши шеф одељења за јавни интегритет Министарства правде, је човек који је именован за специјалног саветника да надгледа истраге о Трамповом наводном погрешном руковању поверљивим документима, као и о било којој улози коју су бивши председник и људи око њега могли да имају у нередима на Капитолу. Смит је провео три деценије борећи се против корупције у администрацији, полицијске бруталности и насилних злочине. Смит је такође предводио кривично гоњење за геноцид и ратне злочине на Међународном кривичном суду.

5. Које су оптужбе против Трампа у вези са поверљивим информацијама?

Случај потиче од Трампове одлуке да премести мноштво кутија са документима Беле куће на своје имање Мар-а-Лаго на Флориди након што је напустио функцију, од којих су многе садржале високо поверљиве владине списе.

Федерална оптужница подигнута пред америчком Окружном суду у Мајамију терети Трампа да није испоштовао судски позив за враћање свих поверљивих докумената који су у његовом поседу и да је потом у завери са другима то сакрио. Пуна оптужница, након ревизије, укључује 42 тачке. Ако буде проглашен кривим за ометање правде, Трамп би могао да се суочи са чак 20 година затвора. Трамп упорно понавља да је невин и да је жртва "отвореног правног рата".

6. Оптужбе везане за пословну евиденцију

Трамп се такође суочава са 34 оптужбе за фалсификовање пословних докумената у случају који је покренула канцеларија окружног тужиоца Менхетна. Оптужен је за прикривање исплата уочи избора 2016. порно глумици Сторми Данијелс, са намером да је спречи да обелодани њихову аферу, коју он негира. Бивши председник изјаснио се да није крив 4. априла.

7. Какав је статус других могућих кривичних оптужница?

У Џорџији, окружни тужилац Атланте Фани Вилис истражује да ли је Трамп прекршио закон у својим покушајима да измени резултате гласања у држави 2020. У телефонском разговору 2. јануара 2021. Трамп је позвао државног секретара Џорџије Бреда Рафенспергера да му "пронађе" 11.780 гласова – један глас више од Бајдена. Специјална велика порота која је саслушала доказе у случају завршила је свој рад подношењем извештаја Вилисовој, која каже да ће њена одлука о томе да ли ће подићи оптужницу бити објављена пре 1. септембра.

Дана 6. децембра, две јединице његовог породичног предузећа, "Трампова организација", проглашене су кривим за учешће у 13-годишњој шеми за утају пореза. Порота на Менхетну прогласила је две јединице кривим по свих 17 тачака, укључујући шему за превару, заверу, кривичну пореску превару и фалсификовање пословних записа. Сам Трамп није оптужен. Две компаније су добиле казну од 1,6 милиона долара. Са кривичним делом у евиденцији, "Трампова организација" могла би да буде забрањена за даље уговоре са владиним агенцијама и могла би да има проблема у пословању са банкама. Адвокати обе јединице рекли су да ће уложити жалбу.

8. Шта је са грађанским тужбама?

У случају који је покренула њујоршка колумнисткиња Е. Џин Керол, која је рекла да ју је Трамп силовао у свлачионици робне куће 1990-их, порота је 9. маја утврдила да је Трамп одговоран за злостављање. Тужба је поднета према новом њујоршком Закону о преживелим, који је укинуо могућност застаревања грађанских тужби за сексуалне преступе. Порота је такође стала на страну Керолове која је тврдила да ју је Трамп оклеветао када је 2019. године, након што је изнела своју тврдњу, када је рекао да "није његов тип" и да је измислила напад да повећа продају своје књиге. Керол је добила одштету од пет милиона долара. Трамп је затражио ново суђење или значајно смањење одштете.

Грађанска тужба коју је њујоршки државни тужилац Летиција Џејмс поднела против Трампа и троје његове деце можда је највећа претња богатству бившег председника, као и његовом имиџу успешног бизнисмена. Трамп и његова компанија за некретнине оптужени су да су годинама на превару манипулисали вредношћу имовине како би обмањивали банке и осигураваче. Џејмс тражи новчану казну од 250 милиона долара и трајну забрану Трамповима да послују у Њујорку. Она је већ успела да добије судски налог за независног посматрача који би надгледао "Трампову организацију", што је потез који би могао да доведе до невиђеног испитивања финансија бившег председника.

Трамп, његова компанија и његово троје најстарије деце такође се суочавају са групном тужбом коју су 2018. поднела четири инвеститора који су тврдили да су били преварени и да су платили хиљаде долара да постану независни продавци "ЕјСиЕн Опортјунитија", компаније која је продавала видеофон уређај који је Трамп рекламирао као следећу велику ствар. Уређаје су врло брзо заменили паметни телефони. Трамп је у октобру одговарао на питања тужилаштва.

Трампа је тужило 12 демократских посланика оптужујући га да је изазвао нереде 6. јануара. Више полицајаца Капитола такође је тужило Трампа за физичке повреде и расистичко злостављање које су претрпели током тог дана. Трамп путем жалби покушава да одбаци случајеве.

Мери Трамп, нећака бившег председника, тужила је свог стрица, његовог покојног брата и старију сестру јер су је наводно преварили и отели јој део породичног богатства. Тужба је одбачена 14. новембра. Мери Трамп је уложила жалбу.

Група гласача из Мичигена тужила је Трампа и његову кампању за реизбор 2020. због масовног ограничавања права бирача, посебно међу црним гласачима. Трампов покушај да одбаци случај је делимично одобрен; група из Мичигена тражила је више времена да поднесе другу жалбу.

9. Да ли га ови случајеви политички боле?

Трамп је остао кандидат републиканаца за номинацију, а чак је и привукао донаторе и подршку јавног мњења - макар у поређењу са Бајденом. Трамп инсистира на томе да су оптужнице и истраге политички мотивисани "лов на вештице".

image