Свет

Нигер прекинуо војне везе са Француском

Нијамеј је најавио да ће "одмах" суспендовати све споразуме о војној сарадњи са Паризом, укључујући и онај који омогућава размештање 1.500 француских војника на територији земље
Нигер прекинуо војне везе са Францускомwww.globallookpress.com © Djibo Issifou/dpa

Национални савет Нигера за заштиту домовине одбацио је војни пакт са Француском и упозорио суседне афричке државе да не интервенишу, преноси АФП.

У телевизијском обраћању у четвртак увече, председник нове власти рекао је да ће Нигер "одмах" суспендовати све споразуме о војној сарадњи са Француском, укључујући и споразум на основу којег је Париз разместио око 1.500 војника у земљи Сахела.

Раније у току дана, на 63. годишњицу независности Нигера од Париза, хунта предвођена генералом Абдураманом Чијанијем блокирала је сигнал француских емитера "Франс 24" и "Радио Франс интернационал", напомиње АФП.

Економска заједница западноафричких држава (ЕЦОВАС) поставила је ултиматум Нигеру да до петка врати свргнутог председника Мохамеда Базума или да се суочи са војном интервенцијом. Јужни сусед Нигера, Нигерија, већ је почео да окупља трупе на граници, јављају локални медији.

Делегација из Нигерије долетела је у четвртак у Нијамеј на разговоре са Чианијевом хунтом. Предводио га је Абдулсалами Абубакар, пензионисани генерал који је био на челу сопствене војне владе Нигерије 1998-99. Још једна делегација послата је на разговоре са Алжиром и Либијом, од којих су обе дале подржале нову владу у Нијамеју.

Председник Нигерије Бола Тинубу је у саопштењу наложио обема делегацијама да учине "све што је потребно да осигурају коначно и пријатељско решење ситуације у Нигеру".

Мали и Буркина Фасо рекли су да ће сваку инвазију на Нигер сматрати објавом рата. Сенегал је, међутим, у четвртак најавио да ће се придружити интервенцији ЕЦОВАС-а против Ниамеја.

Хунта "одбацује све санкције и одбија да попусти било каквој претњи, одакле год она долазила", рекао је Чиани у телевизијском говору у среду.

"Ако [ЕЦОВАС] одлучи да следи своју деструктивну логику до краја, нека Алах пази на Нигер и осигура да ово буде последња велика битка коју ћемо заједно борити за истинску независност наше нације", додао је.

image