Свет

Нигерија и Сенегал спремни за војну интервенцију у Нигеру: Рок истиче сутра

Суседни Чад није део Економске заједнице западноафричких земаља, која је најавила ангажовање војске у обрачуну с пучистима, те је саопштио да неће слати војне трупе у Нигер
Нигерија и Сенегал спремни за војну интервенцију у Нигеру: Рок истиче сутраwww.globallookpress.com © © Djibo Issifou

Министри одбране западноафричких земаља припремили су план војне интервенције у Нигеру уколико у овој земљи не буде враћен на власт председник Мохамед Базум, који је војним пучем свргнут с власти прошлог викенда.

Економска заједница западноафричких земаља (ЕКОВАС) навела је да су преговори пропали, а рок који су дали организаторима преврата да повуку своје одлуке и врате власт истиче сутра, пренео је "Гардијан".

Према плану који је објавио блок од 15 афричких земаља, одлуку о томе када и како ће бити извршен удар донеће председници држава окупљених у ЕКОВАС-у и оне неће бити предочене вођама пуча, изјавио је комесар за политичка питања, мир и безбедност организације Абдел-Фато Муса. 

"Сви детаљи могуће интервенције разрађени су овде, укључујући и потребне ресурсе, када и како ћемо употребити војне снаге", рекао је он новинарима у нигеријској престоници Абуџи.

Коју год одлуку да донесе ЕКОВАС, ризикује се продубљивање конфликта у једном од најсиромашнијих делова света, где групе попут Исламске државе и Ал Каиде подстичу хаос, наводи се у тексту.

Нејасно је колику подршку блок има за овај свој план. Суседни Чад, који није део ЕКОВАС-а, али чији је председник Махамат Идрис Деби учествовао у преговорима ове недеље, рекао је да његова земља неће војно интервенисати. 

"Увек се залажемо за дијалог у Нигеру и никада нећемо интервенисати војним средствима", истакао је министар одбране Чада Џен Дауд Јаја Брахим на националној телевизији. 

С друге стране, председник Нигерије Бола Тинубу издао је својој влади налог да се припреми за све опције, укључујући и војну интервенцију.

Сенегал је, такође, рекао да ће ангажовати војне снаге.

ЕКОВАС је увео санкције Нигеру и послао своју делегацију у њихову престоницу Нијамеј тражећи мирно решење, али како је рекао извор из делегације, они су одбијени и нису остали дуго. 

Ово је седми пуч у западној и централној Африци од 2020. године, а с обзиром на резерве уранијума и нафте које поседује, Нигер има стратешки значај за Сједињене Америчке Државе, Кину, Европу и Русију. 

САД су привремено обуставиле одређене програме помоћи усмерене ка влади Нигера, али ће наставити да пружају хуманитарну и помоћ у храни, рекао је у петак амерички државни секретар Ентони Блинкен.

Француска је навела да ће подржати напоре ЕКОВАС-а да пуч пропадне, али нису прецизирали да ли то укључује војну подршку за интервенцију.

image