Свет

Неочекивани добитник забране Индије: Тајланд повећава извоз пиринча

Очекује се да ће Тајланд, други по величини светски извозник пиринча после Индије, ове године извезти више од 8 милиона метричких тона пиринча
Неочекивани добитник забране Индије: Тајланд повећава извоз пиринчаGetty © Taylor Weidman

Тајланд има користи од индијске забране извоза пиринча и нема разлога да зауставља испоруке самог жита, изјавио је тајландски министар трговине Јурин Лаксанависит.

Влада ће обезбедити довољну производњу пиринча и за домаћу потрошњу и за извоз, а такође ће обезбедити да домаће цене не буду превисоке, рекао је он на конференцији за новинаре.

У првих седам месеци, Тајланд је испоручио 4,8 милиона метричких тона, рекао је он, додајући да је месечни извоз износио 700.000 до 800.000 метричких тона.

Очекује се да ће Тајланд, други по величини светски извозник пиринча после Индије, ове године извезти више од 8 милиона метричких тона пиринча, рекао је Чароен Лаотаматас, председник Тајландског удружења извозника пиринча, у односу на 7,71 милион прошле године.

Два трговинска извора изјавила су прошле недеље да су неки извозници пиринча у Тајланду и Вијетнаму поново преговарали о ценама на уговорима о продаји око пола милиона метричких тона за августовску испоруку, након што је Индија шокирала светска тржишта забраном извоза белог пиринча који није басмати.

image