Економија

Цене хране обарају рекорде: Шпанци једу мање меса и рибе

Око две трећине домаћинстава у Шпанији приморано је да купује више артикала на распродајама и акцијама
Цене хране обарају рекорде: Шпанци једу мање меса и рибеwww.globallookpress.com © Jörg Carstensen/dpa

Суочена са рекордном инфлацијом хране, трећина шпанских домаћинстава смањила je потрошњу свежег меса и рибе, окрећући се јефтинијим конзервираним и смрзнутим производима.

Најновија анкета групе за права потрошача показала је да Шпанци све више траже производе са дужим роком трајања. Истовремено, око две трећине домаћинстава приморано је да купује више артикала на распродајама и акцијама.

Скупља храна довела је до изненађујућег скока инфлације у фебруару и то упркос новом циклусу смањења пореза, које је премијер Педро Санчез најавио на почетку године.

Европски инфлаторни индикатор указује да су потрошачке цене у Шпанији порасле за 6,1 одсто, док су трошкови хране наставили да расту више од 15 одсто.

За најомиљенију шпанско јело, паељу, за коју су потребни маслиново уље и пиринач, сада је потребно више новца јер је цена пиринча порасла за скоро 20 одсто, док је цена маслиновог уља скочила за невероватних 30,5 одсто.

Немилосрдна криза трошкова живота, попут оних који су погодили економију прошле године када је инфлација достигла историјски максимум, довела је до новог таласа протеста и штрајкова радника. 

Неки пилоти авио-компанија, благајници у супермаркетима и запослени у осигуравајућим кућама прете обуставом рада у случају да не дође до увећања примања која би пратила раст цена. 

Притисак на лидере 

Европски инфлаторни индикатор указује да су потрошачке цене порасле, а  влада премијера Педра Санчеза ће у изборној години бити под већим притиском да одржи цене под контролом.

Санчесови политички савезници такође подгревају атмосферу, тражећи од њега да учини више.

Његов млађи коалициони партнер, странка крајње левице "Уједињени можемо", у уторак је захтевао ограничење цена хране и попуст од 14 одсто на 20 основних артикала како би надокнадио прошлогодишње растуће трошкове.

"Очигледно је да се ситуација не побољшава, већ се знатно погоршава", рекао је новинарима лидер те странке Пабло Еченик.

Каталонска странка за независност, кључни Санчезов савезник, позвала је владу да повећа порезе на ланце супермаркета како би помогла у финансирању додатних мера против инфлације.

image