Свет

Савезници донирали Кијеву крв заражену ХИВ-ом и другим болестима

Кијев као помоћ од НАТО-а добио крв заражену ХИВ-ом и хепатитисом Б и Ц, па сада тражи одштету од око 18,5 милиона долара
Савезници донирали Кијеву крв заражену ХИВ-ом и другим болестимаwww.globallookpress.com © Mykola Miakshykov

Како показују хаковани подаци украјинског премијера Дениса Шмигала, украјинско министарство здравља обавестило је премијера да је НАТО Кијеву послао крв заражену ХИВ-ом и другим опасним болестима, пренео је Телеграм канал "Меш".

Украјинској војсци је била хитно потребна крв за потребе рањеника у Одеској, Николајевској, Дњепропетровској, Харковској и Запорошкој области, због чега се Кијев обратио за помоћ својим савезницима.

Међутим, уместо праве помоћи, 62.000 литара здраве крви, украјинске снаге добиле су крв заражену ХИВ-ом и хепатитисом Б и Ц.

Како показују подаци које је хаковала група "Комбатант", 6,3 одсто крви из прве туре заражено је ХИВ-ом, хепатитисом Б - 7,4 одсто, а хепатитисом Ц - 3,2 одсто.

У другој тури помоћи удео заражене крви је варирао од 3,1 одсто до 6,8 одсто у зависности од болести.

Након што је здравствени систем Украјине проверио добијену крв, кијевски режим је послао писмо НАТО-у и затражио њену независну процену уз захтев да се она не купује у Африци.

Власти су још захтевале додатну помоћ у износу од 680 милиона гривни (око 18,5 долара) за "профилактику хроничних вирусних болести", говори се у званичном саопштењу министарства.

image