Свет

Перу прогласио ванредно стање због ретке аутоимуне болести

Перуанске власти пријавиле су пораст броја случајева оболелих од Гилен-Бареовог синдрома, који може изазвати привремену парализу
Перу прогласио ванредно стање због ретке аутоимуне болестиwww.globallookpress.com © Alex Rosemberg

У Перуу је проглашено ванредно стање због пораста броја случајева оболелих од ретке ауто-имуне болести, Гилен-Бареовог синдрома (ГБС). Током неколико последњих месеци, пријављено је скоро 200 случајева, а власти су за лекове издвојиле преко три милиона долара, преноси "РТ интернешенел".

Ванредну меру, која ће трајати 90 дана, најавио је у суботу перуански министар здравља Цезар Васкез, током посете Националном институту за неурологију.

"Последњих недеља дошло је до значајног пораста оболелих, што нас приморава да као држава заштитимо здравље и живот људи", објаснио је овај званичник.

Према министровим речима, ванредно стање омогућиће да у наредне две године Национални центар за стратешке здравствене ресурсе обезбеди имуно-глобулин за лечење оболелих од ГБС-а.

Перу је издвојио више од 12 милиона перуанских сола (3,3 милиона долара) за ову сврху, открио је Васкез.

Према званичним подацима, у Перуу су до данас забележена 182 случаја ГБС. Од тога, 31 особа је и даље у болници, а 147 је отпуштено. Од јануара до данас, четворо људи је подлегло болести.

Светска здравствена организација (СЗО) описује Гилен-Бареов синдром као ретку болест у којој имуни систем особе напада периферне нерве, што доводи до привременог губитка контроле мишића и одсуства способности да се осети бол, температура или додир.

Већина пацијената се опоравља од компликација.

ГБС може бити опасан по живот, када су захваћени грудни мишићи, што отежава дисање. Болест може довести и до онемогућавања говора или гутања. У таквим случајевима, пацијенти се смештају у јединице интензивне неге.

У просеку, три до пет одсто оболелих од ГБС-а умире од компликација.

Болести често претходи бактеријска или вирусна инфекција, коришћење вакцине или хируршки захват. ГБС се јавља и код пацијената инфицираних зика вирусом, при чему патоген делује као "окидач".

Тренутно не постоји лек за овај синдром, а лечење се своди на ублажавање симптома.

image