Свет

За "зелену енергију" посечено 16 милиона стабала у Шкотској: Али то није најгоре од свега

Сеча милиона стабала такође негативно утиче на домаће популације птица и слепих мишева, али и експлоатацију ретких минерала неопходних за функционисање ветротурбина
За "зелену енергију" посечено 16 милиона стабала у Шкотској: Али то није најгоре од свегаGetty © Pierre Crom / Stringer

Скоро 16 милиона стабала на јавном земљишту власти Шкотске су посекле како би направиле место за зелену енергију у виду ветротурбина.

Секретар за рурална питања левичарско-сепаратистичке владе из редова Шкотске националистичке партије, Маjри Гаџен, признала је да је од 2000. године посечено око 15,7 милиона стабала, или око 1.700 дневно, како би се очистио простор за изградњу ветрогенератора.

У писму шкотском торијевцу прошлог месеца, члану парламента, Лиаму Керу, Гаџен открива да је у последње две деценије посечено око 7.858 хектара дрвећа.

Са просеком од око 2.000 стабала по хектару, претпоставља се да је искорењено укупно 15,7 милиона стабала како би се олакшао развој ветроелектрана, наводи "Телеграф".

"Тамо где је потребно оголити шуму са циљем развоја, од инвеститора се начелно очекује да компензује пошумљавањем на другом месту како би се избегао нето губитак шумског земљишта", наводи се. 

Из компаније "Форестри анд Ленд Скотланд" настављају да тврде да су засадили око 500 милиона стабала у истом временском периоду.

Њихови критичари кажу да међу руралним заједницама широм земље влада забринутост због локација на којима је извршен екоцид, тврдећи да постоји негативан визуелни утицај, штета по дивље животиње и пољопривреду.

"Сада сазнајемо да постоји значајна штета када је у питању дрвеће", додају они.

Сеча милиона стабала такође негативно утиче на домаће популације птица и слепих мишева, али и експлоатацију ретких минерала неопходних за функционисање ветротурбина.

Наиме, да би се створила употребљива енергија, магнети велике снаге се праве од ретких минерала као што су неодимијум и диспрозијум, који се скоро искључиво копају у комунистичкој Кини.

Процес ископавања таквих минерала често може имати катастрофалне последице по локално становништво, а мештани у кинеском граду Далахају су раније причали да су почели да им испадају зуби, да пате од кожних и респираторних проблема, да је порасла стопа рака, а деца се рађају са меким костима.

Упркос томе шкотска влада обећава да ће наставити да форсира "зелену енергију", а портпарол за шумарство и земљиште у Шкотској је додао: "Обновљива енергија произведена из ветроелектрана је кључни елемент у одговору Шкотске на климатске ванредне ситуације и стварање довољно зелене енергије за 600.000 домова."

image