Свет

Афричке земље припремају 25.000 војника за напад на Нигер

Нигерија би требало да обезбеди око половину тих војника, док би у акцији учествовали и Бенин, Сенегал и Обала Слоноваче
Афричке земље припремају 25.000 војника за напад на Нигерwww.globallookpress.com © Djibo Issifou

Група афричких земаља планира да пошаље контингент од 25.000 војника у Нигер, као део војне интервенције у тој земљи, преноси "Радио Франс Ентернасионал".

Нигерија би требало да обезбеди око половину тих војника, док би у акцији учествовали и Бенин, Сенегал и Обала Слоноваче. Трупама ЕКОВАС-а би требало да командује официр из Нигерије.

ЕКОВАС је непосредно након пуча најавио да ће војно интервенисати ако се хунта не повуче и не врати свргнутог председника Мохамеда Базума на његову некадашњу функцију. Они су пучистима дали рок од седам дана за испуњење услова, који је истекао у недељу.

Како наводи та радио станица, дипломате у Нигерији тврде да план никада и није био да се интервенише непосредно након истека тог рока, али да опција војне акције није скинута са стола.

Док се у земљама ЕКОВАС-а припремају за инвазију, оружане снаге Нигера су почеле да премештају своје снаге у околини престонице Нијамеја, пренео је Си-Ен-Ен.

Лидери ЕКОВАС-а у четвртак разматрају даље кораке

Лидери чланица Економске заједнице држава Западне Африке (ЕКОВАС) састаће се у четвртак, 10. августа, како би дискутовали о кризи у Нигеру и даљим корацима које ће то тело предузети.

Припреме за самит теку добро и очекује се да ће земље чланице брзо постићи консензус, сматра министар спољних послова неименован чланице ЕКОВАС-а који је говорио за РФИ.

Ипак, они ће сачекати да виде резултате поседете изасланика Афричке уније, ЕКОВАС-а и Уједињених нација Нијамеју, који ће покушати да на миран начин реше кризну ситуацију у тој земљи.

Делегација Нигерије, коју је предводио некадашњи председник Абдулсалами Абубакар, прошле недеље није успела да направи конкретнији искорак у преговорима.

У исто време, нигеријски Сенат је одбио да подржи војну интервенцију за коју се залаже председник Нигерије Бола Тинубу и позвао је на тражење мирног решења. Нигеријски председник, који важи за највећег заговорника војне интервенције, због тога се нашао се на удару оштрих критика у својој земљи.

Нијамеј је посетила и вршилац дужности заменика америчког државног секретара Викторија Нуланд, која је са представницима хунте имала "изузетно искрене и понекад прилично тешке" разговоре.

image