Свет

Заиграо се: Председник Нигерије на удару критика због најављене војне интервенције у Нигеру

Бола Тинубу се налази на удару оштрих критика због своје, како многи тврде, непромишљене одлуке да подржи војну интервенцију у оближњем Нигеру, која би за циљ имала рушење тамошње војне хунте
Заиграо се: Председник Нигерије на удару критика због најављене војне интервенције у Нигеруwww.globallookpress.com © IMAGO/SUNDAY AGHAEZE

Председник Нигерије Бола Тинубу налази се на удару оштрих критика у својој земљи због претњи употребом војне силе против хунте која је крајем прошлог месеца преузела власт у оближњем Нигеру.

Локални медији су пренели да је Тинубуова иницијатива наишла на оштре критике у нигеријском Сенату, упркос чињеници да га контролише странка блиска актуелном председнику, пише Би-Би-Си.

Противљење је било посебно наглашено међу сенаторима који представљају савезне државе дуж 1.500 километара дуге границе са Нигером, али се незадовољство потенцијалним ратом могло чути у читавој земљи.

Економска заједница држава Западне Африке (ЕКОВАС) упутила је ултиматум хунти у Нијамеју, захтевајући од њих да се повуку и врате свргнутог председника Мохамеда Базума на чело државе. Они су пучистима дали рок од седам дана, који је истекао у недељу.

Већина посматрача је одлуку о интервенцији приписала Тинубуу, који је актуелни председавајући ЕКОБАС-а, док је Нигерија највећа и најутицајнија чланица тог блока, наглашава британска мрежа.

Иако је хунта одбила да се повинује ултиматуму ЕКОВАС-а, западноафрички блок није послао трупе у ту државу. То је дошло као олакшање за многе Нигеријце који желе да виде дипломатско решење кризе.

Многи сматрају да рок од седам дана никада и није био реалан, зато што Нигерија и друге државе морају да добију одобрење својих парламената.

Одлука председника Тинубуа да укине извоз струје у Нигер, која је довела до прекида снабдевања електричном енергијом у деловима те земље, укључујући и престоницу Нијамеј, такође је наишла на оштре критике у Нигерији.

Критичари тврде да се том одлуком крши споразум који је Нигерији омогућио да изгради брану на реци Нигер, док председник Тинубу тврди да је она усмерена против хунте и да је њен циљ стварање притиска и ослобађање свргнутог председника Базума.

Нигерија и Нигер деле снажне етничке, економске и културне везе, а интервенција у Нигеру би могла да има негативе последице и на северу Нигерије, који се већ суочава са озбиљним проблемима, наводи Би-Би-Си.

Утицајна група исламских свештеника са севера је упозорила председника Тинубуа да он "не сме да улети у регионални конфликт због белосветског политиканства".

Председник Базум је важио за једног од кључних савезника Запада у Западној Африци, који је Француској и Америци дозвољавају да одржавају војне базе у тој земљи.

Војне власти у Малију и Буркини Фасо су најавили да ће помоћи хунти у Нигеру уколико ЕКОВАС буде покушао да је насилно смени, што је повећало опасност од регионалног сукоба.

Тинубу не жели да буде "безуби булдог"

Погледи су сада упрти ка председнику Тинубуу, који важи за најгласнијег заговорника интервенције и који је прошлог месеца рекао да земље ЕКОВАС-а не могу да буду "безуби булдози".

"Морамо снажно да подржимо демократију. Нема доброг управљања, слободе и владавине права без демократије. Нећемо поново прихватити пуч за пучем у Западној Африци", рекао је Тинубу непосредно након што је преузео председавање ЕКОВАС-ом.

Нигеријски Устав прописује да председник не може да ангажује трупе без одобрења Парламента - који чине Горњи и Доњи дом. Није извесно да ће Тинубу обезбедити потребну подршку.

"ЕКОВАС се заиграо, и нигеријски председник се заиграо", рекао је за Би-Би-Си Халифа Диква, професор на Универзитету Маидугури и утицајни старешина на северу Нигерије.

Противљење председника Тинубуа војним хунтама можда је засновано на његовом личном искуству, наводи британска мрежа. Он је некада био један од вођа опозиције у време када је Нигеријом владао генерал Сани Абача, који је и сам на власт дошао након државног удара 1993. године.

Ипак, многи у Нигерији сматрају да он није довољно промислио о потенцијалним последицама војне интервенције.

"Нигер је био део (данашње) северне Нигерије до Берлинске конференције 1885. године (када су европске силе поделиле Африку између себе). Да ли очекујете да ће север да оде у рат сам против себе?", упитао је професор Диква.

За разлику од свог претходника Мухамадуа Бухарија, Тинубу на ту функцију није дошао из редова војске. Исти је случај и са његовим саветником за националну безбедност Нухуом Рибадуом.

Лидери ЕКОВАС-а ће се састати у четвртак у нигеријској престоници Абуџи, где ће одлучити о даљим акцијама.

image