Свет

Војна хунта у Нигеру одбила долазак мисије земаља западне Африке, збачени премијер оптимистичан

Претходно је "Радио Франс Ентернасионал" пренео да група афричких земаља планира да пошаље контингент од 25.000 војника у Нигер, као део војне интервенције у тој земљи
Војна хунта у Нигеру одбила долазак мисије земаља западне Африке, збачени премијер оптимистичан© Фото Танјуг/AP Photo/Jerome Delay, File

Војна хунта у Нигеру одбацила је данас долазак мисије земаља западне Африке која је имала за циљ обнављање уставног поретка након пуча 26. јула.

За то време, шефови држава чланица Економске заједнице западноафричких држава (ЕКОВАС) припремају се за ванредни самит у четвртак на ком ће разговарати о ситуацији у Нигеру, преноси Ројтерс.

На самиту ће се разговарати и о могућности војне интервенције, али из организације су поручили да ће то бити последња опција.

Покретање војне операције снага Економске заједнице западноафричких држава (ЕКОВАС) није планирано у блиској будућности, јавила је агенција Франс прес (АФП), позивајући се на изворе у руководству заједнице.

Претходно је "Радио Франс Ентернасионал" пренео да група афричких земаља планира да пошаље контингент од 25.000 војника у Нигер, као део војне интервенције у тој земљи.

Збачени премијер Нигера, који се сада налази у Паризу, навео је да наредних неколико дана уочи самита ЕКОВАС-а пружају наду за "срећан исход".

Премијер Нигера Ухумуду Махамаду, који је смењен са функције након државног удара, поручио је да збачени председник Мохамед Базум није поднео оставку и да се државне структуре могу да се врате.

image