Свет

Стејт департмент се опет меша на Балкану: Северна Македонија и Бугарска да се договоре

Скопље и Софија су већ дуже време у политичком сукобу, због чега Бугарска блокира улазак Северне Македоније у Европску унију
Стејт департмент се опет меша на Балкану: Северна Македонија и Бугарска да се договореGetty © Alex Wong

Сједињене Америчке Државе охрабрују владе Северне Македоније и Бугарске да наставе билатерални дијалог у циљу превазилажења разлика, саопштено је из Стејт департмента.

Како се наводи, САД снажно подржавају пуну интеграцију Северне Македоније у Европску унију.

"Подстичемо владе Северне Македоније и Бугарске да наставе билатерални дијалог у циљу решавања разлика, испуњавања постојећих споразума и подршке брзом приступању Северне Македоније Европској унији, саопштио је Стејт департмент, преноси агенција МИА.

Прошлог месеца, специјални представник САД за Западни Балкан Габријел Ескобар рекао је, пред Комитетом за спољне послове Представничког дома, да Сједињене Америчке Државе сарађују са новом владом Бугарске како би осигурале да та земља не поставља нове захтеве Северној Македонији када буду испуњене обавезе према постојећим споразумима.

"Да би постигла напредак на путу ка ЕУ, влада Северне Македоније обавезала се да донесе уставну промену како би признала бугарску мањину. Снажно подржавамо овај тежак, али неопходан корак," рекао је Ескобар.

За сада нема консензуса између владајуће странке и опозиције о амандманима којима би и припадници бугарске заједнице били укључени у Устав, што је услов за отварање преговарачких поглавља, подсећа македонска агенција.

У интервјуу "Гласу Америке" у мају, Ескобар је рекао да подржавањем уставних промена опозиција подржава евроатлантски пут Северне Македоније, а не премијера.

"Не тражимо од опозиције да подржи премијера. Тражимо од опозиције да подржи евроатлантски пут Северне Македоније", рекао је Ескобар, изразивши наду да ће странке широм политичког спектра гласати за уставне промене потребне како би Северна Македонија могла да настави преговоре са ЕУ.

С друге стране, бугарски председник Румен Радев је рекао да је укључивање Бугара у Устав само "прелиминарни услов за почетак приступних преговора", додајући да се тиме не исцрпљују сви услови које Северна Македонија треба да испуни.

image