Свет

Мали и Буркина Фасо позвали Савет безбедности УН да реши ситуацију у Нигеру

Знамо да можемо да рачунамо на мудрост Савета безбедности УН, да осим погоршања безбедносне ситуације услед повећања броја и ширења терористичких група, избегнемо и хуманитарну катастрофу, наводи се у заједничком писму двеју земаља
Мали и Буркина Фасо позвали Савет безбедности УН да реши ситуацију у НигеруGetty © Photo by Michael M. Santiago/Getty Images

Мали и Буркина Фасо сматрају да је Савет безбедности УН у обавези да реши ситуацију у Нигеру, због чега га позивају да предузме мере за спречавање сукоба у региону, изјавио је министар спољних послова Малија Абдулаје Диоп, позивајући се на заједничко писмо министара спољних послова двеју земаља.

"Прелазне владе Буркине Фасо и Републике Мали позивају Савет безбедности УН, гаранта међународне безбедности, да употреби сва средства за спречавање агресије на суверену државу Нигер, чије последице могу бити непредвидиве", наводи се у заједничком писму министара спољних послова двеју земаља.

Напомиње се да Мали и Буркина Фасо настоје да пронађу решење за ситуацију у Нигеру путем преговора.

"Знамо да можемо да рачунамо на мудрост Савета безбедности УН да, осим погоршања безбедносне ситуације услед повећања броја и ширења терористичких група, избегнемо и хуманитарну катастрофу која би погоршала и онако тешку ситуацију у којој се становништво налази", истиче се у писму министара.

Шеф делегације Малија и Буркине Фасо, министар за територијалну управу и децентрализацију Малија, пуковник Абдоулае Маига, након састанка са актуелним властима у Нигеру, рекао је да те две земље неће толерисати војну интервенцију у Нигеру.

Војска Малија саопштила је раније да Мали и Буркина Фасо у знак солидарности шаљу државне делегације у Нигер, коју предводе малијски министар за територијалну администрацију и портпарол владе.

Крајем јула нигерска војска је на националној телевизији објавила да је Мохамед Базум смењен са власти. Командант председничке гарде, генерал Абдурахман Чиани, појавио се на државној телевизији као шеф "Националног савета за одбрану отаџбине" који су формирали учесници пуча. 

Лидери већине западних земаља и регионалне организације ЕКОВАС осудили су пуч. 

Наиме, ЕКОВАС је 30. јула на ванредном самиту о ситуацији у Нигеру запретио да ће предузети акцију, све до употребе војне силе, ако побуњеници не успоставе уставни поредак и врате свргнутог председника на власт у року од недељу дана.

Италијански министар спољних послова Антонио Тајани успротивио се војној интервенцији западних земаља, рекавши да ће се то схватити као нова колонизација. 

Министар одбране Чада Дауд Јаја Брахим нагласио је да његова земља неће учествовати ни у каквим војним операцијама на територији Нигера. 

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner