Свет

Блинкен миротворац: Позвао побуњенике да ослободе председника Нигера

Амерички државни секретар разговарао је са лидером Нигера, преневши му напоре Америке да пронађу мирно решење за актуелну уставну кризу
Блинкен миротворац: Позвао побуњенике да ослободе председника НигераGetty © Photo by Anna Moneymaker/Getty Images

Амерички државни секретар Ентони Блинкен разговарао је телефоном са председником Нигера Мохамедом Базумом и позвао побуњенике да ослободе њега и његову породицу, преносе "РИА Новости".

"Разговарао сам са председником Нигера Базумом и пренео му наше напоре да пронађемо мирно решење за тренутну уставну кризу у тој земљи", написао је Блинкен на Иксу (бивши Твитер).

Блинкен је раније у интервјуу за радио станицу "РФИ", избегао да одговори на питање о могућем повлачењу америчке војске из Нигера. 

Како је навео саветник за националну безбедност Беле куће Џон Кирби, Сједињене Државе имају 1.000 војника у Нигеру и не планирају да их користе за евакуацију странаца.

Вршилац дужности заменика америчког државног секретара Викторија Нуланд састала се у понедељак у Нигеру са неким од чланова војне хунте, што је Си-Ен-Ен протумачио као значајан дипломатски подстицај за обнављање демократије у кључној америчкој партнерској земљи у Африци.

Како је Нуландова навела, састала се са генералом Мусом Салау Бармом, самопроглашеним шефом одбране, и тројицом пуковника који га подржавају.

Подсетимо, крајем јула нигерска војска је на националној телевизији објавила да је Мохамед Базум смењен са власти. Командант председничке гарде, генерал Абдурахман Чиани, појавио се на државној телевизији као шеф "Националног савета за одбрану отаџбине" који су формирали учесници пуча. 

Лидери већине западних земаља и регионалне организације ЕКОВАС осудили су пуч. 

Наиме, ЕКОВАС је 30. јула на ванредном самиту о ситуацији у Нигеру запретио да ће предузети акцију, све до употребе војне силе, ако побуњеници не успоставе уставни поредак и врате свргнутог председника на власт у року од недељу дана.

image