Свет

Нови ударац европском енергетском систему: Француски ЕДФ најављује смањење производње струје

Испади нуклеарних реактора учинили су ову земљу увозником електричне енергије, што је допринело скоку цена струје широм Европе
Нови ударац европском енергетском систему: Француски ЕДФ најављује смањење производње струјеwww.globallookpress.com © © Sina Schuldt

Француски енергетски оператер ЕДФ планира да смањи производњу електричне енергије, а ово је четврти пут ове године да смањује своје прогнозе, чиме је задао нови и тежак ударац европском енергетском систему. 

Овај нуклеарни гигант одбацио је своју прогнозу за 2022, пише "Блумберг", наводећи као разлог поправке својих реактора и штрајкове радника, који су прошлог месеца зауставили производњу. Овај потез додатно отежава снабдевање енергијом, не само у Француској већ и у суседним земљама, где се сада користи скупља електрична енергија добијена из фосилних горива.

До овога је дошло непосредно након што је француска министарка енергетике Ањес Панијер Рунашер у изјави за радио "Франс интер" рекла да у овом тренутку "нема разлога" да се верује да енергетски оператер ЕДФ неће моћи да поновно покрене све реакторе. ЕДФ се претходно обавезао да ће поново покренути све своје нуклеарне реакторе пре зиме.

Смањење производње проузроковано корозијом и штрајковима

Према најновијој процени, ЕДФ сада очекује само 275 терават-сати из својих атомских електрана, што је мање у односу на ранију процену од најмање 280 терават-сати, саопштено је у четвртак. Предузеће је изнова продужило прекид рада на четири реактора. Требало је да они буду поново укључени у наредним недељама, али сада је пуштање у рад предвиђено најраније за средину зиме, или чак касније - за крај фебруара, због инспекција и поправки повезаних са, како се наводи, "стресном корозијом".

"Техничке грешке" које су ометале производњу у реакторима ЕДФ-а направиле су рупу у француским финансијама и учиниле ову земљу, која је раније извозила електричну енергију својим суседима, нето увозником, што је допринело скоку цена широм Европе.

Француска снага базног оптерећења за јануар скочила је у петак за чак 24 одсто.
Одржавање реактора је такође отежано због таласа штрајкова, а чланови синдиката затражили су прошлог месеца веће плате због "велике инфлације."

Нове пукотине на цевима

ЕДФ ће морати и да поправи пукотине на цевима у нуклеарки Катеном 1, саопштила је у четвртак француска Агенција за нуклеарну безбедност. Компанија спроводи провере и у погону у Шозу, где је такође пронашла нове пукотине, изјавио је портпарол компаније у петак. Компанија ће заменити цеви и у нуклеаркама Катеном 3 и Пенли 2.

Прогнозе ЕДФ-а, тврди се, за нуклеарну производњу у 2023. и 2024. остају непромењене.

image