Свет

Проблеми у Уједињеном Краљевству: Британска војска регрутује старе и аутистичне

Више људи напушта војску него што би да је служи
Проблеми у Уједињеном Краљевству: Британска војска регрутује старе и аутистичнеGetty © Peter Nicholls / Stringer

Британска војска разматра подизање старосне границе за професионалце и запошљава више неуродивергентних особа како би проширили опсег вештина у оквиру снага, саопштено је из Министарства одбране.

У интервјуу за "Фајненшел тајмс", Ендру Мурисон из министарства одбране рекао је да британска војска, морнарица и ваздухопловство треба да усвоје "флексибилнији" став према својој радној снази јер немају довољно људи, укључујући инжењере, куваре и психијатре.

Министар задужен за војнике, ветеране и породице војника рекао је да затегнуто тржиште рада у земљи значи да "постоје области где су ствари прилично озбиљне" због чега оружане снаге морају да учине више да се "такмиче" у запошљавању и задржавању особља.

Мурисон тврди да ситуација није "катастрофална", али је признао: "Нисам задовољан запошљавањем и нисам задовољан задржавањем".

Тренутно, стајаће снаге Краљевске морнарице, Краљевских маринаца и Краљевског ваздухопловства је испод циља, а резерве војске и морнарице су такође испод жељених бројки. У овој години до априла, 5.420 људи више је отишло него што се придружило редовним оружаним снагама, које имају 133.570 стално обучених припадника.

Омогућавање старијем особљу да настави да служи дуже је један од предлога који Мурисон покушава да прогура. "Како радна снага стари, док се такмичимо за расположиве таленте, мислим да морамо да размотримо услове отпуштања професионалних војника", рекао је он.

Мурисон је додао да је тренутно "старијима од 55 година прилично тешко да служе осим ако немају веома, веома висок чин". Другим речима, свако војним снагама старији од 60 година је "изузетак", појаснио је.

Војно особље би требало да прође "детаљну процену" како би се утврдиле њихове способности да наставе са својим специфичним улогама, али "не постоји филозофска баријера зашто не бисмо могли да размотримо подизање старосне границе за пензионисање", рекао је он.

Поред тога, како се војска помера ка томе да постане организација која се више заснива на вештинама са све већим нагласком на компјутерским вештинама, требало би да баца "ширу мрежу" како би запослила више неуродивергентних људи, рекао је Мурисон.

Неки неуродивергентни појединци, укључујући оне са дислексијом и диспраксијом, већ служе у војним снагама, али Мурисон жели да истражи регрутовање више особља са аутизмом, Аспергеровим синдромом и АДХД-ом, које можда "имају вештине и атрибуте које други људи немају".

Његове идеје уследиле су након што је у јуну објављена ревизија коју је наручила влада и која је показала да војска Уједињеног Краљевства није успела да привуче технолошки веште регруте, што је подрило способност Британије да води модерно ратовање.

Независни извештај пословног директора Рика Хејторнтвејта упозорио је да оружане снаге губе трку са приватним сектором у привлачењу људи са јаким сајбер вештинама. Уз то, плате које не прате инфлацију, лоши услови становања и круте структуре напредовања у војсци подстичу одлив и утичу на интересовање, односно одсуство истог.

Одговарајући на извештај, Мурисон је рекао да жели да уведе више флексибилности како би олакшали запосленима прелазе између војске, цивилне службе и приватног сектора.

Такође је подржао Хејторнтвејтову препоруку да оружане снаге уведу флексибилније моделе плата, омогућавајући да се "награда за вештине одвоји од ранга".

Предлог означава културну промену у високо хијерархијској организацији, где традиционално постоји став да "што сте виши чин, то више новца добијате", рекао је Мурисон и додао да зна да ће овај предлог изазвати "мало огорчености".

Званичник инсистира да тај потез неће подразумевати плаћање "генерал мајора исто као и обичног војника", али је рекао да ће укључивати подстицање "одређених вештина" и специјалности, додајући: "Ако људима не плаћамо тржишну цену, они ће неће остати".

Друга промена, која се очекује у марту, предвиђа раздвајање чина и смештаја. Док су раније највиши чинови у бази уживали у најбољим и највећим кућама, сада ће се "подела" кућа обављати у складу са величином породице.

image