Свет

Британска војска се распада по шавовима: Ратни брод нове генерације "саботиран"

Покренута је истрага о сумњивој "намерно изазваној" штети на фрегати "ХМС Глазгов"
Британска војска се распада по шавовима: Ратни брод нове генерације "саботиран"Getty © WPA Pool / Pool

Британска војна компанија "БАЕ системс" процењује обим потребних поправки након наводног чина саботаже на најновијој фрегати Краљевске морнарице, која је још у изградњи.

"Раније ове недеље открили смо ограничен број каблова на 'ХМС Глазгову', за које се чини да су намерно оштећени", рекао је портпарол компаније одговорне за изградњу и опремање брода.

Компанија је додала да је обуставила радове на фрегати како би извршили "инспекцију сваког дела брода и осигурала да су наши високи стандарди и контрола квалитета испуњени".

"УК дифенс џорнал" наводи да је више од 60 каблова пресечено на броду. Публикација наводи да се верује да би мотив могао да буде "проблем у вези са плаћањем".

"ХМС Гласгов" је прва фрегата нове генерације класе "сити" која се тренутно гради у Великој Британији. Краљевска морнарица их описује као "изузетне бродове" дизајниране да носе хеликоптере и мања пловила.

Брод је поринут у децембру и очекује се да ће ући у употребу средином 2020-их, под условом да буде имао ко да управља њиме.

У фебруару је Краљевска морнарица покренула истрагу након што су медији објавили да је систем хлађења на подморници на нуклеарни погон "ХМС Вангард" поправљен супер лепком.

image
VV inauguration
banner