Свет

Председник Нигерије: Спреман сам на преговоре са вођама побуњеника у Нигеру

Ова криза утиче на цео афрички континент и важно је дати приоритет дијалогу како би се вратио уставни поредак, рекао је Бола Тинубу
Председник Нигерије: Спреман сам на преговоре са вођама побуњеника у Нигеруwww.globallookpress.com © IMAGO/SUNDAY AGHAEZE

Председавајући ЕКОВАС-а, председник Нигерије Бола Тинубу саопштио је да је спреман да се састане са побуњеницима који су преузели власт у суседном Нигеру, преноси ТАСС.

"Наставићемо да сарађујемо са заинтересованим странама, укључујући и вође државног удара, како бисмо обезбедили повратак демократије што је пре могуће", казао је Тинубу након другог самита ЕКОВАС-а.

Претходно је нигеријски председник, кога су медији навели као главног поборника интервенције у Нигеру, позвао да се "да приоритет дипломатским преговорима и дијалогу како би се вратила уставна власт у тој земљи".

Председник Нигерије је признао да ултиматум ЕКОВАС-а побуњеницима у Нигеру од 30. јула, којим се захтева повратак земље под демократску власт, "није довео до жељеног резултата".

Тинубу је нагласио да "ситуација у Нигеру угрожава стабилност и безбедност читавог региона". 

"Ова криза погађа цео афрички континент и важно је дати приоритет дијалогу како би се вратио уставни поредак", напоменуо је. 

Побуњеници у Нигеру су 26. јула објавили да смењују Мухамеда Базума са места председника земље, затварање граница, увођење полицијског часа, суспензију устава и забрану политичког деловања партија.

Они су 28. јула саопштили да је на место шефа државе дошао генерал Абдурамхан Тијани. Током пуча он је предводио председничку гарду чије су јединице притвориле и настављају да држе Базума. У Базумовом кабинету прво су тврдили да војска није подржала побуњенике, али је касније команда Оружаних снага изјавила о својој солидарности са њима.

image