Свет

Сенат Нигерије позвао ЕКОВАС да пронађе мирно решење кризе у Нигеру

Председник Сената Нигерије тврди да председник те земље Бола Тинубу није тражио одобрење да "започне рат" у оближњем Нигеру
Сенат Нигерије позвао ЕКОВАС да пронађе мирно решење кризе у Нигеру© Tanjug/AP Photo/Lewis Joly, Pool

Сенат Нигерије је позвао Економску заједницу држава Западне Африке (ЕКОВАС) да пронађе мирно решење кризе у оближњем Нигеру, рекао је председник тог тела Годсвил Акпабио.

Нигеријска агенција Дејли траст је пренела да је председник те земље и тренутни председавајући ЕКОВАС-а Бола Тинубу обавестио парламент о плану тог блока да војно интервенише и уведе санкције против Нигера, након што је у тој земљу 26. јула спроведен војни пуч.

"Сенат позива председника Нигерије да ојача политичке и дипломатске капацитете како би се одговорило на политичке проблеме у Републици Нигер", рекао је Акпабио нигеријским сенаторима.

Он је истовремено нагласио да председник Тинубу од парламента није тражио одобрење да "започне рат".

Припадници председничке гарде Нигера извршили су пуч 26. јула, када је објављено да је дотадашњи председник Мохамед Базум смењен а државне границе затворене. Оружане снаге те државе су подржале промену власти.

Командант председничке гарде генерал Абдурахман Тијани убрзо је прогласио формирање "Националног савета за одбрану отаџбине", који је преузео власт у земљи.

Представници ЕКОВАС-а су осудили пуч и најавили могућност војне интервенције уколико пучисти не ослободе ухапшеног председника Базума и не врате га на његову некадашњу функцију.

Шефови одбране земаља Западне Африке су чак и направили план за могућу војну интервенцију у Нигеру уколико се пучисти не буду повукли.

image