Свет

Фински председник оптимистичан поводом турског одобрења за улазак у НАТО

Верујем да ће Анкара на крају одобрити нашу молбу, а важно је да идемо ка чланству руку под руку са Шведском, рекао је Саули Нинисто
Фински председник оптимистичан поводом турског одобрења за улазак у НАТОwww.globallookpress.com © © Rafael Henrique

Председник Финске Саули Нинисто оптимистичан је у погледу тога да ће Турска одобрити улазак његове земље у НАТО.

"Верујем да ће на крају Турска ратификовати нашу молбу за чланство у Алијанси и надам се да ће се то догодити што пре", рекао је Нинисто новинарима на заједничкој конференцији са председником Литваније у Вилњусу.

Он је поновио став да би заједнички улазак Финске и Шведске у НАТО допринео целој Алијанси, пренео је Ројтерс.

"Веома је важно да идемо ка чланству руку под руку са Шведском. Шведско чланство је важно за све нас", рекао је фински председник.

Две скандинавске земље поднеле су захтев за чланство у Северноатлантској алијанси 18. маја, недуго после почетка руске специјалне војне операције у Украјини. Да би постале чланови, потребна им је сагласност свих 30 земаља чланица – 28 је одобрило њихов захтев, док Турска и Мађарска још нису.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је, између осталог, да Шведска и Финска подржавају групе које они сматрају терористичким, а од две земље затражена је и екстрадиција више особа које Анкара доводи у везу са тероризмом.

У посети Турској тренутно је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг који је на заједничкој конференцији за новинаре са министром спољних послова Турске Мевлутом Чавушоглуом изјавио да су Шведска и Финска испуниле захтеве Турске за пријем у Алијансу и да је време да им пожеле добродошлицу у НАТО.

Чавушоглу је, с друге стране, рекао супротно: да две земље још нису испуниле све услове које је поставила Анкара, додајући да неки помак постоји, попут укидања ембарга на оружје и промена у законодавству, али да то није испуњење свих услова.

image