Свет

Турска неће пустити Шведску у НАТО макар до краја године

Један од услова Анкаре јесте да Шведска изручи курдске сепаратисте који су у Турској оптужени за учешће у покушају државног удара 2016. године
Турска неће пустити Шведску у НАТО макар до краја годинеwww.globallookpress.com © Turkish Presidency/Keystone Press Agency

Турска неће потписати сагласност за приступ Шведске у НАТО пре краја године, а вероватно ни до избора заказаних за 2023. годину, оцењују турски званичници.

Шведска није задовољила турске захтеве, оцењују званичници који су желели да остану анонимни, и додају да на дневном реду турског парламента до краја године неће бити места за изјашњавање по овом питању, преноси "Блумберг".

Они такође оцењују да председник Реџеп Тајип Ердоган неће хтети да се бави овим питањем пре избора који су заказани за јун наредне године.

Турска, је, међутим, задовољна сарадњом Финске чији приступ НАТО-у власти у Анкари такође треба да ратификују, и очекује да ће Шведска предузети конкретне кораке, поготово услед предстојеће посете генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга Турској, додају извори.

Услов Турске да одобри приступ Шведске у НАТО јесте да та земља изручи курдске сепаратисте који су у Турској оптужени за учешће у покушају државног удара 2016. године, али и да укине рестрикције на трговину оружјем са Анкаром. Захтев Финске размотриће се у исто време када и шведски, указују турски званичници.

Столтенберг је прошле недеље изјавио да намерава да посети Турску како би се осигурао да ће свих 30 чланица НАТО-а одобрити приступ Финске и Шведске што је брже могуће.

Нови премијер Шведске Улф Кристерсон такође ће посетити Турску наредне недеље. Он је претходно изјавио да ће његова земља остати верна договору са Турском и да ће сарађивати у борби против тероризма.

Турска и Мађарска једине су две чланице НАТО-а које се још нису изјасниле по питању приступа двеју нордијских земаља.

Турска је претходно у више наврата упозорила своје НАТО савезнике да би континуирано снабдевање Украјине оружјем могло да продуби сукоб. "Блумберг" очекује да ће турски званичници поново покренути ово питање током Столтенбергове посете.

image