Свет

Столтенберг: Шведскa и Финскa испуниле захтев; Турска: Није баш све

Чавушоглу је рекао да Финска и Шведска још нису испуниле све услове које је Анкара поставила за чланство у НАТО
Столтенберг: Шведскa и Финскa испуниле захтев; Турска: Није баш све© Tanjug/AP Photo/Khalil Hamra

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је да су Шведска и Финска испуниле захтеве Турске поводом пријема у Алијансу, преноси Ројтерс.

"Време је да пожелимо Финској и Шведској добродошлицу као пуноправним чланицама НАТО-а", рекао је Столтенберг на конференцији за новинаре у Истанбулу, у присуству турског министра спољних послова Мелвута Чавушоглуа.

Столтеберг је додао да је у овим опасним временима важно да се одобри чланство Шведске и Данске како би се спречило било какво неразумевање или погрешна процена у Москви.

С друге стране, турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу рекао је да Финска и Шведска још нису испуниле све услове које је Анкара поставила за чланство у НАТО.

"Видимо неке позитивне кораке, посебно укидање ембарга на оружје и промене у законодавству. Али ово није испуњење свих услова", рекао је Чавушоглу на заједничкој конференцији за новинаре.

Финска и Шведска у позадини догађаја у Украјини 18. маја предале су генералном секретару НАТО-а молбу за улазак у алијансу.

Турска је прво блокирала почетак процеса разматрања ових пријава, али су 29. јуна Турска, Шведска и Финска потписале безбедносни меморандум који узима у обзир све забринутости Анкаре. Турска је заузврат повукла своје примедбе на улазак ове две европске земље у НАТО. Од 6. октобра, 28 од 30 земаља већ је донело позитивну одлуку о пријему северних земаља у НАТО, са изузетком Турске и Мађарске .

Турска је као чланица НАТО имала примедбе на кандидатуре Шведске и Финске за чланство у НАТО, критикујући обе земље због подршке терористичким групама и особама које Турска сматра терористима.

Турска је тражила њихово испоручење и тиме условљавала Хелсинки и Стокхолм чланством у Алијанси.

Шведска и Финска су формално поднеле захтев за придруживање НАТО-у у јуну ове године, а та одлука је подстакнута руском специјалном војном операцијом у Украјини.

image