Свет

На видику и четврта оптужница за Трампа? Кривична пријава у Џорџији избрисана без објашњења

У фокусу истраге у Џорџији су наводни напори Трампа и његових савезника да добију изборе у Џорџији на председничким изборима 2020. године. Канцеларија тужиоца у Фултону демантује да је оптужница поднета
На видику и четврта оптужница за Трампа? Кривична пријава у Џорџији избрисана без објашњења© Photo by Mike Stobe/Getty Images

Веб страница округа Фултон у Џорџији је накратко објавила документ у којем се наводи неколико кривичних пријава против бившег председника САД Доналда Трампа које су се појавиле у вези са његовим покушајима да поништи резултате избора 2020. Међутим, документ је повучен и избрисан без објашњења. 

Канцеларија окружног тужиоца округа Фултон саопштила је да није подигнута оптужница против Трампа, преноси Ројтерс.

Трамп је, како је прво пренео "Фајненшел тајмс", спреман да се суочи са потенцијалном четвртом кривичном оптужницом већ ове недеље, будући да се порота у Џорџији која испитује наводно мешање у председничке изборе 2020. године ближи коначној одлуци.

Током предизборног говора прошле недеље у Њу Хемпширу, Трамп је рекао да очекује да ће се "до краја недеље суочавати са четири оптужнице".

Како преносе локални медији, очекује се да ће Фани Вилис, окружни тужилац округа Фултон, тражити подизање оптужнице већ ове недеље будући да су локалне власти поставиле барикаде испред зграде окружног суда у Атланти.

Канцеларија окружног тужиоца Фултона је, ипак, демантовала наводе да је поднета оптужница против Трампа, наводи "Фајненшел тајмс".

Портпарол канцеларије окружног тужиоца из Фултона, која испитује наводно мешање Трампа и других у председничке изборе 2020, рекао је да су извештаји у којима се каже да је Џорџија оптужницу против бившег председника "нетачни".

У објавама на друштвеним мрежама, Џеф Данкан, бивши републикански заменик гувернера Џорџије, и Џорџ Чиди, новинар из Атланте, у суботу је потврдио да је од њих затражено да сведоче у уторак.

Оптужница из Џорџије постала би део гомиле федералних и државних правних изазова са којима се бори Трамп, први у историји бивши амерички председник који се суочава са кривичним оптужба.

У фокусу ове истраге су наводни напори Трампа и његових савезника да добију изборе у Џорџији на председничким изборима 2020. године, након што је актуелни председник САД Џозеф Бајден у тој држави постигао тесну победу (49.47 одсто наспрам 49.24 одсто).

Трамп је оптужен да је након пребројавања гласова позвао државног секретара Џорџије Бреда Рафенспергера и тражио од њега да "пронађе 11.780 гласова како би он победио". Рафенспергер је то одбио, а Бајден се уселио у Белу кућу.

"Како могу да ме осуде у Џорџији. Телефонски позив је био САВРШЕН. ЛОВ НА ВЕШТИЦЕ?" написао је Трамп на својој друштвеној мрежи "Истина".

Трамп се изјаснио да није крив у свим случајевима до сада покренутим против њега, оптужујући тужиоце да воде политичку освету у покушају да га избаце из трке 2024.

Џек Смит, специјални саветник којег је именовао амерички државни тужилац Мерик Гарланд да надгледа истраге у које је умешан Трамп, овог месеца је примио посебну оптужницу против бившег председника због наводних покушаја да поништи резултате избора 2020, који су кулминирали нападом Трампових присталица на Капитол САД 6. јануара 2021. године.

Смит је такође поднео кривичну пријаву против Трампа због наводног погрешног руковања поверљивим државним документима, док је окружни тужилац Менхетна оптужио бившег председника за фалсификовање пословних трансакција.

image