Свет

Одмазда због неутралног става према Украјини: Американци активно радили на уклањању Имрана Кана

"Све ће бити опроштено", рекао је један амерички дипломата, ако изгласавање неповерења пакистанском премијеру Имрану Кана успе
Одмазда због неутралног става према Украјини: Американци активно радили на уклањању Имрана КанаGetty © Carl Court / Staff

Амерички Стејт департмент притискао је пакистанску владу на састанку 7. марта 2022. да смени Имрана Кана са места премијера због његове неутралности у вези са руском операцијом у Украјини, наводи се у поверљивом документу пакистанске владе у који је увид имао "Интерсепт".

Састанак пакистанског амбасадора у Сједињеним Државама Асада Маџида Кана и двојице званичника Стејт департмента, укључујући помоћника државног секретара за јужну и централну Азију Доналда Луа, био је предмет интензивног испитивања, контроверзи и спекулација у Пакистану током последњих годину и по дана, док су се присталице Кана и његових војних и цивилних противника надметали за власт.

Политичка борба је ескалирала 5. августа када је Кан осуђен на три године затвора под оптужбом за корупцију и приведен по други пут од свргавања. Канови браниоци одбацују оптужбе као неосноване. Ова казна такође блокира Кана, најпопуларнијег пакистанског политичара, да учествује на изборима који се очекују у Пакистану касније ове године.

Месец дана након састанка са америчким званичницима описаног у документу пакистанске владе који је процурио, у парламенту је одржано гласање о неповерењу, што је довело до Кановог уклањања са власти. Верује се да је гласање организовано уз подршку моћне пакистанске војске. Од тог времена, Кан и његове присталице су били ангажовани у борби са војском и њеним цивилним савезницима, за које Кан тврди да су подстакли његово уклањање са власти на захтев САД.

Текст пакистанске депеше, коју је са састанка произвео амбасадор и пренео Пакистану, раније није објављен. Депеша, интерно позната као "шифра", открива и шаргарепе и штапове које је Стејт департмент употребио како би истисли Кана, обећавајући топлије односе ако Кан буде уклоњен, и изолацију ако не буде, наводи "Интерсепт".

У документу се наводи да се САД противе Кановој спољној политици о сукобу у Украјини. Те позиције су брзо преокренуте након његове смене, након чега је, као што је обећано на састанку, уследило загревање односа између САД и Пакистана, наводи портал.

Дан пре тајног састанка на коме је испланирано његово уклањање, Кан се обратио на митингу и директно одговорио на европске позиве да Пакистан стане са њима уз Украјину. "Јесмо ли ми ваши робови?", загрмео је Кан. "Шта мислите да смо ми? Да смо ми ваши робови и да ћемо учинити све што тражите од нас? Ми смо пријатељи Русије, а такође смо пријатељи Сједињених Држава. Пријатељи смо Кине и Европе. Ми нисмо део ниједног савеза", поручио је Кан који је неколико дана раније био у посети Русији.

На састанку је Лу пренео незадовоство Вашингтона ставом Пакистана према сукобу у Украјини. Лу је рекао да су "људи овде и у Европи прилично забринути због агресивно неутралног става Пакистана према Украјини, ако такав став уопште постоји. Нама се не чини неутралним", рекао је Лу.

"Мислим да ће, ако изгласавање неповерења премијеру успе, све бити опроштено у Вашингтону, јер се посета Русији посматра као одлука премијера", рекао је Лу, наводи се у документу. "У супротном", наставио је, "мислим да ће бити тешко наставити даље".

Лу је упозорио да ће САД, ако се ситуација не реши, маргинализовати Пакистан, "Не могу да кажем како ће то видети Европа, али претпостављам да ће њихова реакција бити слична", рекао је Лу, додајући да би Кан могао да се суочи са "изолацијом" од стране Европе и САД ако остане на функцији.

Вашингтон, наравно, пориче да зна ишта о састанку.

Каново уклањање са власти након сукоба са пакистанском војском, истом институцијом за коју се верује да је произвела његов политички успон, бацило је земљу од 230 милиона становника у политичка и економска превирања.

Протести због Кановог збацивања и потискивања његове странке захватили су земљу и парализовали институције, док се актуелни пакистански лидери боре са економском кризом изазваном западним санкцијама Москви и глобалним скоком цена енергената. Садашњи хаос је резултирао запањујућим стопама инфлације и бекством капитала из земље.

image