Свет

Мучеништво или испуњење Сорошевог пророчанства: Шта доноси нова оптужница Трампу?

Да ли је у питању прекретница, случај који ће да промени "правила игре" или је реч о још једном поглављу у бесконачном игроказу између неуглађеног републиканца и "пристојне" Америке?
Мучеништво или испуњење Сорошевог пророчанства: Шта доноси нова оптужница Трампу?www.globallookpress.com © White House

Јавност је навикла да некадашњег америчког председника Доналда Трампа прате контроверзе, а у последње време и оптужнице. Овога пута у питању је прва федерална оптужница против неког од бивших америчких председника. 

Лажне изјаве, ометање правде, кршење Закона о шпијунажи и друге тачке оптужнице која је, наводно, још увек тајна, могле би да значе вишедеценијски затвор, уколико се покажу као тачне.

Да ли је у питању прекретница, случај који ће да промени "правила игре" или је реч о још једном поглављу у бесконачном игроказу између неуглађеног републиканца и "пристојне" Америке?

Односно, како је то формулисао "Гардијан": Да ли би Трамп могао да оде у затвор?

Рат без преседана

Ситуација је заиста специфична, примећује "Волстрит џорнал", јер против председничког кандидата Трампа оптужницу подиже администрација коју води његов потенцијални ривал на председничким изборима 2024. 

Бајден је изјавио да никад, ни један једини пут није утицао на Министарство правосуђа да подигне или не подигне оптужницу против Трампа. Из истог разлога - обезбеђивања законитости и легитимности процеса - државни тужилац Мерик Гарланд именовао је Џека Смита за специјалног тужиоца. 

Карл Тобијас, професор права на Универзитету Ричмонд у Вирџинији, каже за Смита да је "строг енергичан и независан" и да је то је оно што је потребно у овом случају. 

"Правда би могла да буде задовољена", пише "Њујорк тајмс", али и упозорава да правна опасност за Трампа не би требало да утиче на сагледавање политичке опасности са којом се нација суочава.

Истиче се да је тешко задржати непристрасност у процесу у коме јавну личност повезану са једном политичком странком процесуирају званичници повезани са другом. Нарочито када је та личност Трамп који је "вешт у 'разоткривању' ниских и себичних мотива иза реторике супарника о владавини права". 

А све је још израженије када је јавна личност не само бивши функционер, већ потенцијално и будући. 

"Трамп се кандидује против председника Бајдена, чији је државни тужилац Мерик Гарланд именовао специјалног тужиоца Џека Смита. То је сценарио који изгледа као скројен да потврди дугогодишње Трампове тврдње да је жртва политички мотивисаног лова на вештице", истиче "Њујорк тајмс".

Исти израз - "лов на вештице", користи и др Олга Раваси, оснивач организације "Срби за Трампа".

"До сада смо видели да се ниједном када су корумпиране демократске струје правним путем 'замахнуле' против њега, ништа није десило. То му сваки пут само увећава популарност. Машу празним оружјем, и правно гледано до сада нису испунили ригорозне параметре солидног кривичног дела. И сада показују један континуиран процес политичког лова на вештице, слично као у ауторитарним режимима банана република", истиче саговорница РТ Балкан.

Лако би било рећи да је оптужница против Трампа без преседана у америчкој историји, јер јесте, каже за РТ Балкан Небојша Малић, новинар РТ Америка, али додаје да то није ништа ново. 

"Против Трампа се годинама води рат без преседана: од завере ФБИ и ЦИА из 2016. да се он оптужи за 'везе са Русијом', до илегалног прислушкивања и форсиране оставке његовог саветника за безбедност Флина, преко Милерове истраге, чак два опозива (колико год неуспела), и целог циркуса са шестојануарском 'побуном'. Треба имати на уму да исти овај тужилац, Џек Смит, ради и на шестојануарском случају и да је врло вероватно да ће Трампа оптужити за 'удружени злочиначки подухват' против Наше демократије (како се све чешће говори о некадашњој америчкој републици)", сматра Малић.

Обрнута логика

Кевин Макарти, председавајући Представничког дома америчког Конгреса оценио је као "бескрупулозно" да председник оптужује водећег противничког кандидата и тиме потврдио закључак многих аналитичара - да нова оптужница неће утицати на Трампову подршку у Републиканској партији. 

Наиме, по логици ствари коју предочава "Њујорк тајмс", Американци би требало да направе отклон од кандидата који се суочава са таквом оптужницом и да пређу на другу страну. Али Трампова партија функционише по обрнутој логици. 

"Ово је црн дан за Америку", рекао је Макарти. 

Чак је и Рон Десантис, гувернер Флориде и главни Трампов ривал на републиканским председничким изборима, поручио да је таква (зло)употреба федералног закона смртоносна претња за слободно друштво.

"Зашто сте тако ревносни у потрази за Трампом, а тако пасивни према Хилари или Хантеру?", поручио је Десантис.

Истог је мишљења и др Раваси, која истиче да нико не помиње документацију и тајне сервере које је уништила Хилари Клинтон, нити документацију коју је председник Бајден "остављао на све стране". Да не помињемо, каже, и лаптоп Хантера Бајдена.

"Ако се ради о наводним документима који су били под кључем, у сефу, уредно чувани у Мара Лагу, сва та документација је легално декласификована од стране тадашњег председника Трампа, што је њему била и легална надлежност", истиче саговорница РТ Балкан.

Можда је оптужница повећала Трампову подршку у истраживањима јавног мњења и помогла му у прикупљању средстава, али поједини стручњаци за Си-Ен-Ен, оцењују да ће федерална оптужница на дуге стазе нанети штету Трампу.

И наш саговорник има другачији поглед на ствари.

"Овај очигледан покушај да се Трамп дисквалификује већ је изазвао раскол међу републиканцима, као што је вероватно била и намера. Трамп има убедљиву предност у анкетама, чак и над популарним Десантисом, али из неког разлога неко гура кандидате чија је подршка једноцифрена - Хејли, Пенс, Кристи, Хачинсон - да привлаче пажњу медија", каже Малић.

Њему све изгледа "као да се неко труди да испуни 'пророчанство' Џорџа Сороша да ће сукоб Трамп-Десантис поделити и уништити највећу опозициону странку и обезбедити Бајдену и други мандат". 

"Ја сам невин човек. Нисам урадио ништа лоше", реаговао је и сам Трамп, оптуживши "корумпирану Бајденову администрацију" за политички мотивисан процес. 

Све се врти око Трампа

Дакле, шта може да се очекује у америчком политичком ријалитију који пажљиво прати цео свет?

Више реприза онога што смо видели пре неколико месеци, када је Трамп оптужен због исплате новца порно звезди Сторми Данијелс, оцењује "Гардијан". 

"Бивши председник се појавио у свим вестима, уживао у порасту популарности у истраживањима јавног мњења и приморао главне противнике да се окупе око њега. Сакупио је више од четири милиона долара у року од 24 сата након што је оптужница постала јавна", наводи се у тексту.

И Си-Ен-Ен тврди да ће ова оптужница поново довести до тога да се на прелиминарним изборима у Републиканској партији све врти око Трампа, чак и у недељи када је неколико њихових кандидата ушло у трку за републиканску номинацију. 

Исти сценарио се очекује и ако се против Трампа подигну нове оптужнице због нереда 6. јануара и мешања у изборе у Џорџији. 

"Да ли би Трамп могао да прихвати републиканску номинацију док носи наногицу? Да ли би могао да се кандидује против Бајдена из затворске ћелије? Може ли председнички мандат да буде Трампова једина шанса за излазак из затвора?", пита се "Гардијан", уз напомену да "данашња шаљива нагађања имају навику да сутра постану главна вест".

Чак и најцрњи правни расплет по Трампа, може да значи политички добитак.

Наиме, од почетка своје кампање 2016, Трамп је себе представљао као пркосног човека који је глас свих које је естаблишмент напустио и понизио, па је његова популарност расла како се више сукобљавао са владајућим елитама, Конгресом и мејнстрим медијима.

И др Раваси истиче да "слепи идеолози који су уперили државне институције против њега" не виде да Трампова популарност све више расте.

"Дефиниција лудила", је, истиче она, радити упорно исту ствар, очекујући и различит резултат.

"Чак и да Трамп заврши као осуђени злочинац, много је вероватније да ће га то претворити у неку врсту мученика за милионе Американаца, а његове присталице ослободити привржености владавини закона", закључује "Њујорк тајмс". 

Повлачити овако екстремне потезе, као што то раде демократе, посебно у изборном циклусу, против најозбиљнијег политичког ривала и највероватнијег кандидата републиканаца за председника 2024, није паметно решење, сматра др Раваси.

"Демократе стварају ужасну атмосферу у земљи, и оптика целог случаја је ужасна, јер је свима очигледно, чак и онима који не подржавају председника Трампа, да се ради о чисто политичком прогону. Епилог може бити погубан за земљу, јер долазимо у позицију да се овде ради о отвореном убиству председника, али за сада не физичком, већ убиству лажним наративом", закључује саговорница РТ Балкана.

image
VV inauguration
banner