Свет

Није само Русија: АфД гради односе и са Кином, узбуна у Немачкој

АфД се позиционирала као опозиција политици немачке владе која је критичка према Кини
Није само Русија: АфД гради односе и са Кином, узбуна у Немачкој© Adam Berry

Високо рангирана трочлана делегација Алтернативе за Немачку (АфД) недавно је путовала у Кину на званични позив. Једна од лидерки АфД-а Алис Вајдел и њене колеге из парламента Петр Бистрон и Петер Фелсер провели су скоро читаву недељу у Пекингу и Шангају крајем јуна, пише "Дојче веле".

По повратку, Фелсер је за немачки медиј рекао да претпоставља да су добри резултати његове странке на домаћим анкетама изазвали интересовање Кинеза.

Вајдел са друге стране наводи да су њихови кинески контакти били веома добро информисани о раду АфД-а.

И сама Вајдел одлично познаје Кину, јер је провела шест година у тој земљи уз стипендију немачке службе за академску размену. Она је завршила докторат о кинеском пензионом систему, а потом је прешла да ради за "Голдман сакс". И данас хвали предузетнички дух Кинеза.

Исмејала је критику немачке министарске страних послова Аналене Бербок на рачун стања људских права у Кини.

"Бог нек нам је у помоћи: Бербокова у новој мисији у Кини! Жели да нагласи 'заједничку европску увереност'. То већ пропада јер Француска није једина која не дели ово уверење", написала је Вајдел раније.

АфД критикује немачку стратегију према Кини

АфД се позиционирала као опозиција политици немачке владе која је критичка према Кини.

Берлинску кинеску стратегију, објављену средином јула, Бајстрон, портпарол АфД-а за спољну политику, осудио је као покушај да се спроведу зелена идеологија и геополитички интереси САД под маском стратегије немачке спољне политике.

Опис Кине у стратегији као ривала — као и партнера и конкурента — за Бајстрона је био последица конфронтационог курса САД према Кини. "Ова конфронтација и подела нису у интересу Немачке као извозне земље", рекао је он.

Политиколог Волфганг Шредер са Универзитета у Каселу каже да спољнополитички ставови АфД-а показују покушај да се издвоји од осталих немачких политичких партија.

Геополитички, сматра Шредер, АфД види традиционалне западне везе са Сједињеним Државама, које сматра хегемонистичким, као да су завршене.

"АфД сматра да је Вашингтон више део проблема него део решења за изазове са којима се Немачка суочава", рекао је овај политиколог за за ДВ. "То је зато што АфД сматра САД империјалним актером чији се интереси не могу помирити са интересима Немачке.

По повратку из Кине, шефица партије Вајдел је најавила да жели да задржи отворене линије комуникације са Пекингом. То ће можда поћи за руком јер је крајем јула АфД изабрала Максимилијана Краха за свог главног кандидата за изборе за Европски парламент 2024. године.

Посланик Европског парламента из Саксоније, који се сврстава уз десничарску страну своје странке, у прошлости је привлачио пажњу вишеструким прокинеским изјавама. Можда је зато и Краху драго што га интервјуишу кинески медији, као што је "Глобал тајмс" у новембру 2022.

"Антикинеске снаге у Немачкој не представљају интересе Немачке", рекао је он за овај сајт на енглеском језику. "Одвајање од Кине би служило само интересима Америке и озбиљно би оштетило нашу индустрију."

image