Свет

Кијев отворено признао и објавио снимак: Стојимо иза терористичких напада на Кримски мост (ВИДЕО)

Ресор украјинске Службе безбедности предао је снимак напада америчком каналу "Си-Ен-Ена"
Кијев отворено признао и објавио снимак: Стојимо иза терористичких напада на Кримски мост (ВИДЕО)www.globallookpress.com © vk.com/myfeo_ru

Шеф Службе безбедности Украјине (СБУ) Василиј Маљук признао је да Кијев стоји иза напада на Кримски мост 8. октобра 2022. и 17. јула ове године, а ресор је предао снимак напада америчком каналу Си-Ен-Ен, преносе "РИА Новости".

Раније је секретар Савета за националну безбедност Украјине Алексеј Данилов потврдио да је Служба безбедности Украјине учествовала не само у првом, већ и у другом нападу на Кримски мост.

"Морски дронови су јединствени изум Службе безбедности Украјине. Ниједна од приватних компанија није умешана у ово. Недавно смо уз помоћ ових дронова извели успешан удар на Кримски мост, велики десантни брод 'Оленегорски горњак' и танкер 'Сиг', рекао је Маљук за Си-Ен-Ен.

СБУ је ТВ каналу доставила видео снимак напада у јулу, који приказује екран пилота неколико тренутака пре него што је експериментални дрон "си бејби" избацио експлозив на један од бетонских стубова моста.

СБУ је "Си-Ен-Ену" доставила и два видео снимка на којима се види тренутак удара дрона на деоницу пута на мосту, а затим, око пет минута касније, још један удар дроном на деоницу пруге из супротног смера. На једном од снимака је забележен и удар на брод.

Истовремено, у материјалу "Си-Ен-Ена" су снимци камера са моста, а како су доспели на располагање СБУ, канал не објашњава.

У ноћи 5. августа танкер "Сиг", који је био на путу ка Керчком мореузу, задобио је рупу у машинском одељењу напада морског дрона.

Како преноси "Си-Ен-Ен" Маљук је признао одговорност Кијева за напад на Кримски мост 8. октобра.

Шеф СБУ тврди да, иако су западне земље показале интересовање за процес операција у вези с Кримским мостом, оне у њима не учествују.

"Они нису укључени у наше операције, не дају нам никакву опрему, или било шта. Ове беспилотне летелице се производе у подземном производном погону у Украјини", рекао је Маљук.

Он је додао да Кијев "ради на новим операцијама, укључујући и Црно море".

image