Свет

"Њујорк тајмс": Посланик којег је Зеленски назвао "криминалцем" сада набавља оружје за Кијев

Док су западни званичници приватно незадовољни сарадњом са сумњивим личностима попут Пашинског, они ћуте из страха да би признавањем овог проблема допринели руским "наративима" о корупцији у Украјини
"Њујорк тајмс": Посланик којег је Зеленски назвао "криминалцем" сада набавља оружје за КијевGetty © John Moore/Getty Images

Бивши украјински адвокат који је предмет вишеструких оптужби за корупцију, зарадио је милионе долара од продаје оружја након ескалације руско-украјинског сукоба, пише "Њујорк тајмс".

Компанија која је наводно повезана са Сергејем Пашинским, а кога је председник Владимир Зеленски својевремено назвао "криминалцем", постала је један од главних добављача оружја за кијевску војску, тврди амерички лист.

Наиме, "Њујорк тајмс" наводи да је украјинско Министарство одбране ступило у контакт с политички изолованим Пашинским убрзо након што је Москва покренула Специјалну војну операцију у фебруару прошле године.

Како се наводи, војно руководство Кијева је очајнички желело да набави што је могуће више муниције из совјетске ере, надајући се да би бивши посланик могао да помогне коришћењем својих неформалних веза у војној индустрији.

Пашински је годинама био као супервизор војне потрошње, наводи лист и додаје да је компанија "Украјинска оклопна технологија", која је доведена у везу с Пашинским, од тада постала "највећи приватни добављач оружја у Украјини".

Компанија се наводно бави препродајом бомби, граната и ракета украјинској војсци, помоћу трансевропске мреже посредника.

У 2022. години је "Украјинска оклопна технологија" пријавила приходе веће од 350 милиона долара, у односу на свега 2,8 милиона долара од годину дана раније. 

Позивајући се на анонимне изворе, лист наводи да власти истражују цене компаније, као и наводне финансијске односе Пашинског са званичницима за набавке и компанијама у иностранству.

Бугарска веза

Једна од наводних шема Пашинског о којој "Њујорк тајмс" пише укључује Бугарску, иначе великог произвођача муниције совјетског типа који је одбио да непосредно шаље муницију Украјини.

Бивши украјински посланик је наводно замолио своје контакте у Бугарској да приложе наруџбине и осигурају да бугарске фабрике оружја дају предност Украјинцима.

Поруџбине су лажно заведене као да припадају Пољској уз помоћ посредника Анџеја Ковалчика, тврди "Њујорк тајмс", и додаје да би цена поруџбина расла на сваком кораку усред бројних посредника, док је коначни рачун стизао на адресу власти у Кијеву.

Трошак је, међутим, у великој мери покривен европском помоћи, пренео је лист.

Док су западни званичници приватно незадовољни сарадњом са сумњивим личностима попут Пашинског, они ћуте из страха да би признавањем овог проблема допринели руским "наративима" о корупцији у Украјини, наводи "Њујорк тајмс".

Бивши украјински посланик је негирао своју улогу у тим пословима, назвавши се "одговорним грађанином" своје земље.

Председник Владимир Зеленски је 2019. године Пашинског назвао "криминалцем", а државни биро за борбу против корупције је потом покренуо истрагу против бившег адвоката. Његова кућа и канцеларија су претресени 2020.

У извештају се наговештава да је украјинска влада жртвовала своју кампању против корупције и залагање за већу транспарентност зарад обезбеђивања несметаног прилива оружја и муниције у земљу.

Неки сумњиви појединци који су раније били проглашени корумпиранима су стога добили прилику да поново пуне своје џепове помоћу државних уговора док званичници гледају на другу страну, додаје се.

image