Свет

Предизборни прогон бившег председника: Тужитељка тражи да се Трампу суди усред кампање

Датум суђења који је предложен је 4. март, дан пре Супер уторка када бирачи у више од десет америчких савезних држава бирају републиканског председничког кандидата
Предизборни прогон бившег председника: Тужитељка тражи да се Трампу суди усред кампање© Tanjug/AP Photo/Alex Brandon

Окружна тужитељка у Џорџији покренула је кривични поступак против бившег председника Сједињених Америчких Држава Доналда Трампа због оптужби за мешање у изборни процес у Џорџији и предложила да суђење почне у марту.

Тада би Трамп требало да буде у кампањи за републиканску номинацију на наредним председничким изборима.

Датум суђења који је предложен за 4. март, дан пре Супер уторка, када бирачи у више од десет америчких савезних држава бирају републиканског председничког кандидата, пренео је Ројтерс.

Окружни тужилац Фултона Фани Вилис поднела је раније свој предлог у форми судског поднеска, али за сада се ни Трамп лично, ни његови адвокати нису оглашавали тим поводом.

Велика порота округа Фултон у уторак је оптужила Трампа и још 18 особа да су покушали да пониште пораз на изборима 2020. године од актуелног америчког председника Џозефа Бајдена.

Друго суђење Трампу би требало да буде одржано у Њујорку 25. марта 2024. године по одвојеним оптужбама за прикривање тајних новчаних исплата порно звезди Сторми Данијелс.

У мају би требало да почне суђење Трампу на Флориди под оптужбом да је задржао осетљива владина документа након што је напустио функцију.

Канцеларија специјалног тужиоца САД Џека Смита такође је затражила од савезног судије у Вашингтону да закаже датум почетка суђења за 2. јануар због оптужби да је Трамп планирао да поништи свој изборни пораз 2020. године. Трампови адвокати имају рок до четвртка да предложе сопствени датум суђења у том случају.

image