Свет

Зашто украјински авиони никад не заноће двапут на истом месту?

Скорашњи напади руских снага имали су за сврху да десеткују капацитете Украјине за лансирање ракета "сторм шедоу" и "скалп"
Зашто украјински авиони никад не заноће двапут на истом месту?www.globallookpress.com © Danil Shamkin/ZUMAPRESS.com

Русија је појачала нападе на ваздушне базе које Кијев користи за лансирање ракетних напада дугог домета, приморавајући украјинско особље и авионе да стално буду у покрету како би избегли напад, пише "Фајненшел тајмс", позивајући се на изворе.

Скорашњи напади Москве на ваздушне базе и објекте за обуку пилота у западној Украјини имају за циљ десетковање украјинске флоту бомбардера који служе за испаљивање британских пројектила "сторм шедоу" и њихових француских пандана "скалп", кажу украјински званичници за овај лист.

Кијев "јури да премести кључно оруже и квалификовано особље" кроз десетине ваздушних база и комерцијалних аеродрома, наводи се у извештају.

Портпарол команде украјинског ваздухопловства Јуриј Игнат признао је овај проблем, рекавши за "Фајненшел тајмс" да Москва покушава да поткопа ваздушне снаге земље јер им украјински пилоти "праве много проблема."

Са друге стране, саветник украјинског министра одбране, Јуриј Сак, позвао је Запад да Кијеву обезбеди више система противваздушне одбране, као и да убрза обуку пилота и испоруке борбених авиона Ф-16. Украјински званичници месецима траже напредне авионе америчке производње, али не очекују да ће стићи до 2024.

Велика Британија је у мају испоручила Украјини ракете "сторм шедоу" чији је домет око 250 километара, да би Француска затим послала своју верзију тих ракета под именом "скалп".

Кијев је, између осталог, употребио ове ракете за нападе на цивилне објекте и инфраструктуру у руском граду Луганску и на полуострву Крим, иако је обећао да неће гађати територију Русије.

Извештаји о појачаним нападима на украјинске објекте у којима се чувају средства дугог домета стижу након што је руско Министарство одбране прошле недеље саопштило да је извело прецизне ударе на војну ваздушну базу у Ивано-Франковској области у западном делу Украјине, успешно погодивши све назначене мете.

image