Свет

Обећања лудом радовања: Лондон шаље ракете дугог домета, Кијев обећао да неће гађати Русе

Кијев је "обећао" Британцима да неће искористити пројектиле дугог домета да гађају мете на руским територијама
Обећања лудом радовања: Лондон шаље ракете дугог домета, Кијев обећао да неће гађати Русе© Tanjug/AP Photo/Andrew Kravchenko

Уједињено Краљевство испоручило је Украјини више крстарећих ракета дугог домета "сторм шедоу", уочи дуго најављиване офанзиве, преноси Си-Ен-Ен позивајући се на високе западне званичнике.

"Сторм шедоу" је крстарећа ракета дугог домета са стелт могућностима, коју су заједнички развиле Велика Британија и Француска, која се обично лансира из ваздуха. Са дометом већим од 250 километара, само нешто слабија од америчких војних тактичких ракетних система земља-земља, или АТАЦМС, које Украјина већ дуго тражи.

Са ракетама које су Британци послали Кијеву, украјинске снаге могу да ударе дубоко у руске територије на истоку Украјине.

Западни званичник је за Си-Ен-Ен рекао да је Велика Британија добила уверавања од украјинске владе да ће се ове ракете користити само унутар украјинске суверене територије, а не унутар Русије.

Ракете испоручене Кијеву "промениће игру" јер Украјина сада има оружје са дометом од осамдесетак километара (49 миља), додао је други званичник.

Потврда из Лондона

Британски министар одбране Бен Волас потврдио је да његова влада Украјини испоручује крстареће ракете дугог домета. 

Волас је обавестио парламент о трансферу оружја, тврдећи да је то "калибрисан и пропорционалан одговор" Лондона на ситуацију у Украјини.

"Употреба 'сторм шедоуа' омогућиће Украјини да потисне руске снаге које се налазе на украјинској сувереној територији", тврди Волас. Он је умањио значај обезбеђивања новог оружја далеког домета Кијеву, наводећи да ракете "нису чак ни у истој лиги" као оне које су доступне Русији.

Распоређивање пројектила долази у тренутку када се украјинске снаге спремају за покретање офанзиве. Украјински председник Владимир Зеленски поручио је да им је потребно "још мало времена" како би покупили још стране војне помоћи.

"Са овим што имамо можемо да кренемо и будемо успешни", рекао је Зеленски европским јавним сервисима и додао: "Али изгубили бисмо много људи. Мислим да је то неприхватљиво. Стога, треба да сачекамо. Треба нам још мало времена".

Међу залихама на које Украјина још чека су оклопна возила - укључујући тенкове - за које је Зеленски рекао да "стижу у серијама".

Британско надметање са САД

Ово није први пут да је Британија отишла даље од САД када је реч о способностима оружја које је спремна да пошаље Украјини. Британци су били први који су најавили да ће послати модерне западне тенкове Кијеву, што је повукло Вашингтон да промени мишљење и пошаље своје "абрамсе".

Упркос војној помоћи вредној милијарде долара и обећању да ће их подржавати "колико год буде потребно", САД су биле опрезне у слању оружја Украјини које би им омогућило да гађају мете унутар руске територије из страха да би то само довело до ескалације сукоба.

Произвођач "сторм шедоуа" - МБДА "Мисајл системс" наводи да су њихови пројектили "оружје за дубоке ударе" које може да "ради даноноћно по свим временским приликама" и има напредни систем за навигацију.

"Након лансирања, оружје се спушта на висину којом се избегава откривање. Када се приближи мети, његов уграђени инфрацрвени трагач усклађује слику мете са сачуваном сликом како би се осигурао прецизан погодак и минимална колатерална штета", наводе из МБДА.

Одговор Кремља

Портпарол Кремља Дмитриј Песков прокоментарисао је одлуку Велике Британије да пошаље ракете, рекавши да ће руска војска извршити неопходна прилагођавања како би се супротставила новој претњи.

"Ово захтева адекватан одговор", нагласио је он. 

Москва је више пута упозорила Запад да ће наставак испоруке оружја Украјини једноставно продужити сукоб, који се не може окончати осим ако Кијев и његови страни савезници не реше суштинске руске безбедносне бриге.

image