Свет

Скот Ритер: Противотров за русофобију је информација, укидање мог канала је увреда за Западњаке

Платформа је дала себи слободу да одређује чији гласови могу да се чују
Скот Ритер: Противотров за русофобију је информација, укидање мог канала је увреда за ЗападњакеGetty © David McNew / Staff

Амерички обавештајац и некадашњи УН инспектор за оружје Скот Ритер поручио је, после одлуке Јутјуба да му укине канал, да су информације противотров русофобији и да Русија и Руси имају сва права да их чују на Западу.

У ауторском тексту за "РТ интернешенел", Ритер је објаснио да је идеја његовог канала била да интервјуише руске академике, војне и обавештајне званичнике, политичаре и новинаре и те интервјуе објављује на Јутјубу како би били доступни америчкој и западној публици која, махом због русофобне културе поништавања на Западу, нису у прилици да их чују.

За гледаоце који нису Руси, емисија је била начин да уведу руске гласове у своје животе. За Русе, моја емисија је била доказ да њихови гласови нешто значе. А онда је Јутјуб укинуо канал без упозорења, без икакве назнаке да сам ја или неко од мојих гостију прекршили неко правило.

Једино што су навели је да је канал прекршио правила која се тичу "говора мржње" без икаквог објашњења како су до тог закључка дошли.

У оквиру Јутјуба постоји одељење познато као "Поверење и безбедност", које је одговорно за одређивање садржаја који је дозвољен на Јутјубу. Не треба да чуди што су многи од особља ове дивизије бивши радници Централне обавештајне агенције (ЦИА).

ЦИА се специјализовала за оно што је познато као "информационе операције", уметност манипулације подацима ради постизања жељеног резултата. ЦИА има блиске и континуиране односе са украјинском обавештајном службом, СБУ, која је одговорна за сузбијање онога што назива "дезинформацијама" у страним медијима. СБУ је у прошлости тражила од ФБИ-а да интервенише како би блокирала Твитер налоге новинара и особа за које се сматра да су ангажоване у ширењу наратива који су у супротности са званичном линијом која долази из Кијева. Може се претпоставити да слична повезаност постоји у вези са СБУ, ЦИА-ом и Јутјубом, пише Ритер.

Отказивањем мог канала, Јутјуб је показао да је попустио под политизованим притиском идеолошки мотивисаних извора да елиминише и/или сузбије могућност западне публике да приступи критичним руским гласовима о питањима од значаја.

Знање је моћ, а партнерство Јутјуб/ЦИА, како би боље контролисало становништво колективног Запада, одлучно је да спречи нагомилавање такве моћи контролисањем садржаја информација на начин који одржава незнање засновано на страху које западне владе затим експлоатишу за постизање циљева своје политике. "Шоу Скота Ритера" је своју публику оснажио информацијама које нису биле доступне нигде другде, и као такве представљале су претњу онима који су користили незнање као оружје.

Али партнерство Јутјуб/ЦИА је много више од одржавања исполитизованог незнања. То је отелотворење организационог омогућавања "говора мржње", позорница за русофобију и мржњом мотивисано потискивање свега руског. Гашењем мог канала, Јутјуб је постао савремена манифестација нациста из совјетског антиратног филма "Дођи и види" Елема Климова који пуни мржње говоре партизанима да немају права да буду овде, проглашавајући свету да Русија и Руси немају право да буду овде.

Као Американац, имам проблем са очигледним кршењем мог права на слободу говора загарантованог Првим амандманом. За све оне који изучавају Устав и тврде да је Јутјуб приватна компанија и да као таква није обавезна да се придржава Првог амандмана, схватите ово – ако је Јутјуб на било који начин омогућио влади САД, директно или индиректно, да утиче на то који садржај је дозвољен, онда је то кршење Првог амандмана.

Одлука Јутјуба утиче на многе које нису држављани САД, укључујући Русе. Партнерство Јутјуб/ЦИА предузело је мере осмишљене да избрише Русе и руско размишљање из умова Американаца. Не само да ове акције "заглупљују" америчку и западну публику, већ омаловажавају и дехуманизују руски народ ефективно говорећи "немате право да будете овде".

Противотров за русофобију је информација, посебно она која даје глас руској перспективи. Русија има право да буде овде и да буде саслушана, као што ја имам право да говорим слободно на начин који доноси руски глас америчкој и западној публици.

Руски гласови се морају чути, посебно данас. Американцима се мора дати прилика да чују и разумеју, и да виде и схвате, закључио је Ритер.

image