Свет

Скот Ритер: НАТО шаље Оружане снаге Украјине на клање

Алијанса је незадовољна током украјинске контраофанзиве, те је наложила Зеленском да се врати НАТО тактици напада тешким оклопом, истакао је бивши амерички обавештајац
Скот Ритер: НАТО шаље Оружане снаге Украјине на клањеGetty © Photo by Carl Court/Getty Images

Лидери НАТО-а натерали су украјинског председника Владимира Зеленског да још једном пошаље механизоване батаљоне Оружаних снага Украјине на клање, рекао је бивши амерички обавештајац Скот Ритер на Јутјуб каналу "Ридактед".

"Украјинци су морали да се врате масовним оклопним нападима. Управо то видимо. Они шаљу оклопне батаљоне у зону разарања, где их Руси уништавају", тврди експерт.

Према његовим речима, НАТО је незадовољан током украјинске контраофанзиве, пошто Оружане снаге Украјине не постижу успехе ни уз помоћ западног оружја. То је навело лидере Алијансе да наложе Зеленском да се врати НАТО тактици напада тешким оклопом, у противном би могао да изгуби западну војну подршку.

"Ово је масакр на бојном пољу. Украјинци неће победити", истакао је Ритер.

Такође, руска војска ће, како је рекао на Јутјуб каналу "Ју Ес тур оф дјути", преузети од Оружаних снага Украјине све територије које јој припада по уставу мислећи на области које су јој се припојиле након расписивања референдума.

"Русија никада неће напустити регионе који јој припадају по Уставу", изјавио је Ритер и додао да Руси неће одустати док не узму своје територије.

Најавио је и руско преузимање Херосона и Запорожја, као и то да ће кијевске власти изгубити контролу над градовима као што су Харков и Одеса.

Бивши саветник шефа Пентагона Даглас Макгрегор сматра пак да су Сједињене Државе свесне тоталног пораза у Украјини, те да су спремне "да иду кући".

"Постоји жеља да се скрене пажња с неизбежног неуспеха, о чему ће се прочути у јавном простору и што ће потом продрети и у америчку свест. Они (амерички званичници) траже начин да се дистанцирају говорећи да су учинили све што су могли, да су све дали Украјинцима, али да они ништа нису урадили, те да је то сад њихов проблем", рекао је стручњак у интервјуу објављеном на Јутјуб каналу "Даглас Макгрегор стрејт колс".

Макгрегор је додао да ово указује на промену у америчком приступу украјинској кризи, упркос томе што Бела кућа нерадо признаје чињеницу да је Украјина постала катастрофа за САД. Вашингтон је, сматра аналитичар, направио грешку јер је потценио Русију и тиме жртвовао цео украјински народ, док сада покушава да нађе начин да се извуче из ове ситуације.

"Један начин је да сакрије катастрофу, за све окриви Украјинце и повуче се из приче", закључио је бивши саветник шефа Пентагона.

Да је контраофанзива осуђена на пропаст сматра и бивши аналитичар Пентагона за спољне односе Бери Позен.

По његовим речима, нема никаквог смисла наставити исту јер чак и ако би Украјинци успели да пробију прву линију руске одбране, суочиће се с контранападом руског резервног састава, констатовао је Позен у чланку за "Форин полиси".

Једина шанса контраофанзиве је да Руси немају резерви, што је готово немогуће, додаје експерт.

"Међутим, ако је ова претпоставка (о недостатку резерви) погрешна, онда нема много смисла да Украјина настави с тренутним напорима, јер чак и ако би продрла дубоко у територију коју држи Русија, суочиће се с тешким руским контранападима под најгорим могућим околностима. Украјинске снаге, које су ослабљене у претходним биткама, вероватно неће бити довољно снабдевене. У овом тренутку могу да имају проблема и с приступом сопственим дроновима, артиљерији, ракетама", појаснио је Позен.

Додао је и да би руски авиони, који су последњих недеља били далеко успешнији у копненим ударима него на почетку рата, могли додатно да успоре напредовање Украјине гађајући и борбене јединице и логистику.

Аналитичар је приметио и да постоји врло мало историјских примера који би оправдали оптимизам у погледу успеха украјинских оружаних снага.

image
banner new
banner