Свет

Пекинг: САД спроводе највише биолошко-војних активности на свету

Да ли САД настављају да тајно развијају биолошко наоружање након што су се придружиле Конвенцији о биолошком оружју, пита кинеско Министарство спољних послова
Пекинг: САД спроводе највише биолошко-војних активности на светуwww.globallookpress.com © imagebroker/Guenter Fischer

Кина позива Вашингтон да испуњава своје обавезе у области биолошке безбедности, изјавио је данас портпарол кинеског Министарства спољних послова Ванг Венбин, преносе РИА Новости.

"Сједињене Државе често фабрикују извештаје о такозваним геополитичким претњама да би одвратиле и сузбијале друге земље, све у циљу заштите сопствених хегемонистичких интереса", рекао је Ванг, коментаришући извештај Пентагона који се односи на развој биолошког оружја у Кини.

Измишљањем лажи о Кини, додао је Ванг, САД изазивају конфронтације и нарушавају глобални систем управљања биолошком безбедношћу.

"Као што сви знамо, САД спроводе највише биолошко-војних активности на свету и предузимају акције које изазивају највише сумњи", рекао је Ванг.

Према речима овог дипломате, САД никада нису одговориле на оправдану забринутост међународне заједнице.

Портпарол кинеског Министарства спољних послова навео је низ питања која оправдано поставља међународна заједница: "Да ли САД настављају да тајно развијају биолошко оружје и након што су се придружиле Конвенцији о биолошком оружју? Која је права сврха спровођења активности заштите од биолошког оружја у САД? Да ли САД користе друге земље за обављање активности које нису у складу са Конвенцијом о биолошком оружју и домаћим америчким законима. Коначно, која је права сврха коришћења био-информација и узорака које САД прикупљају широм света?".

Портпарол је додао да Кина подржава захтеве међународне заједнице да се размотри да ли се САД придржавају Конвенције о биолошком оружју и да је потребно подстаћи САД да испуњавају своје међународне обавезе.

image