Свет

Кина оптужује САД да развијају расистичко биолошко оружје: Знамо ко се и како игра са ДНК

Зна се ко користи генетски материјал за борбу против непријатеља, поручују из Кине
Кина оптужује САД да развијају расистичко биолошко оружје: Знамо ко се и како игра са ДНКGetty © Scott Olson / Staff

Кина је оптужила Сједињене Државе да развијају биолошко оружје усмерено на специфичну расу.

Портпарол кинеског министарства спољних послова Ванг Венбин, жестоко је критиковао америчког државног секретара Ентонија Блинкена, који је тврдио да Кина прикупља податке о људском геному против етничких мањина у Синђангу и Тибету као додатни облик контроле и надзора.

Владајућа кинеска Комунистичка партија, према тврдњама Блинкена, циља на ујгурску популацију и друге верске мањине. САД су "забринуте" извештајима о ширењу масовног прикупљања ДНК на Тибету као додатном облику контроле и надзора над тамошњим становништвом, навео је Блинкен.

"Ове тврдње не држе воду и не значе ништа осим производње сензационалистичких вести", рекао је Ванг и додао: "Кина је законом уређена земља. Приватност свих кинеских грађана, без обзира на њихову етничку припадност, заштићена је законом."

САД су те које "широко прикупљају и користе генетске информације", указао је Ванг.

Пентагон је формулисао планове истраживања и развоја генетски модификованог оружја за своје противнике, рекао је Ванг, преноси "Вол стрит џорнал".

"Они који су укључени открили су да америчка војска прикупља генетске податке азијских Кинеза, аријевских (белих, Caucasian) Европљана и блискоисточних Арапа."

Ванг је подсетио и да је Америчка команда за ваздушно образовање и обуку (АЕТЦ) "једном расписала тендер за набавку узорака рибонуклеинске киселине (РНК) и синовијалне течности Руса", о чему је писао и РТ Балкан.

"Прилично је јасно ко тачно користи генетске информације у тајне сврхе", додао је Ванг.

Портпарол АЕТЦ-а Бо Дауни казао је за "РИА Новости" 2017. да истраживачки центар америчког ваздухопловства спроводи студије мишићно-скелетног система како би идентификовао различите биомаркере повезане са траумом. Он је рекао да пошто је оригинални скуп података, који је послала америчка компанија имао узорке прикупљене у Русији, други сет такође захтева руске узорке.

"У захтеву није прецизирано где треба узети узорке. Међутим, слични узорци су били потребни за наставак студије. Пошто је добављач првобитно обезбедио узорке из Русије који су одговарали првобитној групи болести, контролна група узорака такође мора бити руског порекла. Циљ је интегритет студије, а не порекло", тврдио је Дауни.

image