Свет

"Ми, нацисти": Финска влада негира нацизам и расизам својих министара

Министарка финансија Рика Пура је у једном од коментара питала "има ли неко данас у Хелсинкију жељу да пљује просјаке или туче црначку децу" док је у другом навела да "када би јој дали оружје, било би лешева"
"Ми, нацисти": Финска влада негира нацизам и расизам својих министара© TANJUG/Jussi Nukari/Lehtikuva via AP

Нову финску владу већ је потресло неколико скандала у којима су њени чланови оптужени за расизам. Ипак, у недавном саопштењу се наводи да "власт има нулту толеранцију на расизам".

Након кратке летње паузе, лидери четири партије које чине нову владајућу коалицију у Финској, на челу које је конзервативац Петери Орпо, састали су се у Хелсинкију. Тема разговора била је заједничка декларација са циљем да се покаже одлучност у борби за једнакост и против дискриминације, пише "Монд".

Неколико дана раније, фински медији су објавили старе поруке иза којих стоји Рика Пура, председница партије Прави Финци.

Након освојеног другог места на парламентарним изборима 2. априла, њеној  националистички оријентисаној странци припало је седам министарских портфеља, после дугих преговора са Партијом националне коалиције, демохришћанима и Шведском народном партијом.

Рика Пура постала је не само министар финансија, већ и број два у влади. Међутим, мање од три недеље након тога, фински медији су објавили да је она 2008. поставила веома расистичке коментаре на блогу некадашњег лидера партије и актуелног председника финског парламента Јуси Хала-ахоа, који је и сам осуђен за подстицање расне мржње. 

"88 и црначка деца"

Рика је једном од тих коментара питала "има ли неко данас  у Хелсинкију жељу да пљује просјаке или туче црначку децу" док је у другом навела да "када би јој дали оружје, било би лешева".

На другом месту је поменула "турског мајмуна", због чега је министарка спољних послова Елина Валтонен упутила званично извињење турском колеги Хакану Фидану, на маргинама састанка НАТО-а у Бриселу, 11. јула.

Рика је најпре одбијала да призна да је она писала коментаре, да би се на крају извинила, оцењујући их као "глупе" и жалећи због реакција које су изазвали.

"Нисам савршена, правила сам грешке", признала је Рика и од тада није престала да понавља да њена партија "није расистичка".

Ипак, од доласка на власт, скандали настављају да се нижу. 

Први је резултирао оставком министра економије Вилхелма Јуниле, само десет дана након именовања. Осумњичен за везе са ултрадесничарима, он је оптужен да је хвалио број 88 - шифру коју користи неонацистички покрет, што одговара нацистичком поздраву "Хајл Хитлер" (Х је осмо слово абецеде).

"Пустињски мајмуни"

Мање од месец дана након одласка Јуниле, његов наследник, Виле Ридман, такође је оптужен за расизам, након што су објављене приватне поруке које је 2016. слао тадашњој девојци, а које је она проследила медијима. Виле је тада био посланик конзервативаца, а Правим Финцима се придружио почетком године.

У објављеној преписци, Виле је људе са Блиског истока називао "пустињским мајмунима". Младој жени која му је поверила да јој се допадају "хебрејска имена" и да је желела да такво име да њиховом будућем детету, Виле Ридман је одговорио "Ми, нацисти, не волимо баш те јеврејске ствари".

Министарка унутрашњих послова Мари Рантанен критикована је да је на друштвеним мрежама преносила теорије о "великој замени" у порукама које је касније избрисала, тврдећи да не верује у "завере". Иначе, теорија о "великој замени" становништва односи се на наводни процес замене Европљана неевропским имигрантима, углавном из Африке.

Шеф владе Петери Орпо је за сада успео да стави тачку на полемику и претње о неповерењу које је тражила опозиција, тако што је именовао радну групу задужену за давање предлога за борбу против расизма.

Али почетак нове школске године обећава да ће бити турбулентан: лидерка Шведске народне партије Ана-Маја Хенриксон, која је била министарка правде у влади социјалдемократа Сане Марин, недавно је признала да се никада не би ангажовала у преговорима за формирање владе са Правим Финцима, да је била свесна порука откривених овог лета.

image