Русија

Руска деца уче историју, не пропаганду: У уџбенику је кијевски неонацизам насиље агресивне мањине

Уџбеник о СВО даје опис односа између Русије и Запада на почетку 21. века и детаље притиска САД на Русију, укључујући ширење НАТО-а
Руска деца уче историју, не пропаганду: У уџбенику је кијевски неонацизам насиље агресивне мањине© РИА Новости

Украјински неонацизам у новом руском уџбенику историје за 11. разред назива се културним и језичким насиљем агресивне мањине над већином, а ђаци ће, поред учења о СВО моћи да науче и о односу Запада према Русији у 21. веку, јављају "РИА Новости"

"Украјински неонацизам никако није директно понављање немачког националсоцијализма 1920-1940-их. То је у великој мери нова појава. То је огорчено национално, језичко, културно насиље агресивне мањине над већином", наводи се на страницама уџбеника у одељку посвећеном Специјалној војној операцији.

Напомиње се да су након војног удара у Кијеву 2014. године постепено забрањиване руске књиге, музика, филмови и цртани филмови, као и да је настава руског језика ограничена и употреба забрањена.

Уџбеник такође супротставља историју Русије светској историји, на пример, на самом почетку одељка о СВО дата је хронологија неких догађаја од 2014. године, на пример: поновно уједињење Крима са Русијом и почетак инвазије Сједињених Држава и њених савезника на Сирију.

Поред тога, уџбеник даје опис односа између Русије и Запада на почетку 21. века и детаље притиска САД на Русију, укључујући ширење НАТО-а. Помиње се и улазак Финске у Алијансу 2023. године, која је 1945. задржала независност уз обавезу трајне неутралности, као и саботажу гасовода Северни ток у Балтичком мору.

Аутори су забележили грузијски напад на Јужну Осетију и Абхазију 2008. године, акције САД у Сирији и помињу фалсификовање историје.

Ђаци ће учити и шта су споразуми из Минска, о удару у Украјини 2014. године, повратку Крима и спомен обележју Авеније анђела, који се појавио у Доњецку 2015. године и посвећен је деци Донбаса која су погинула од украјинског гранатирања.

Уџбеник затварају фотографије и приче првих јунака Специјалне војне операције.

Раније је шеф руског Министарства просвете Сергеј Кравцов најавио израду новог уџбеника историје, који ће бити исти за све школе. Радом на уџбенику руководио је Владимир Медински, помоћник председника Руске Федерације.

Кравцов је напоменуо да ће уџбеник обухватити и почетак Специјалне војне операције, улазак у Русију ДНР, ЛНР, Запорошке и Херсонске области, као и притисак санкција.

Аутори уџбеника били су и ректор ректор московског Државног института за међународне односе Анатолиј Торкунов и руководилац Института светске историје Руске академије наука академик Александар Чубарјан.

image